CSM, apel pentru organizarea concursurilor de admitere în magistratură: Situația devine dramatică
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii face apel la reluarea procesului legislativ care permite organizarea concursurilor de admitere în magistratură înaintea oricărei alte discuții.

Iată mesajul transmis de către Secţia pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii: 

"Situația resurselor umane în magistratură devine dramatică, iar efectele negative ale lipsei cadrului normativ care să permită organizarea concursurilor de admitere în magistratură va continua să se resimtă și mai pregnant în următorii ani. Secția pentru judecători reamintește că ultimul concurs de admitere la Institutul Național al Magistraturii a fost organizat în anul 2019.

În același an a fost organizat şi ultimul concurs de admitere în magistratură. În toată această perioadă ieșirile din sistemul judiciar au continuat într-un ritm fără precedent, încurajate fiind de dezbaterile regretabile din spațiul public care au atentat la respectarea standardului constituțional şi european în materia statutului magistratului.Este greu de înțeles insistența readăugării în procesul legislativ, corelat celui în discuție, a unor reglementari respinse în prima cameră parlamentară şi asupra cărora Plenul CSM a exprimat aviz negativ, precum micșorarea vechimii procurorilor de accedere la parchetele specializate, care pare că îşi dă concursul decisiv la blocarea procesului legislativ vizând organizarea concursurilor de admitere.

Situația resurselor umane din justiție afectează mai mult decât oricând însăși funcționarea justiției ca serviciu public, mai multe instanțe aflându-se în pragul închiderii față de lipsa de magistrați. Adăugându-se supraîncărcarea, instabilitatea cadrului normativ, lipsa sediilor adecvate şi a celorlalte condiții materiale de desfășurare a activității judiciare şi inexistența unor soluții din partea celor în drept, se poate contura exact dimensiunea de ansamblu a justiției, care este departe de modelul european la care se face apel doar la nivel declarativ.

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii face apel la ministrul justiției şi la toate formațiunile parlamentare să înțeleagă situația dramatică în care se regăsește sistemul judiciar, consecințele asupra drepturilor cetățenilor de acces la justiție şi de a avea parte de o judecată echitabilă într-un termen rezonabil fiind cu totul negative"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel