Urmărește emisiunea live
CSM acuză Parlamentul și Guvernul: Campanie concertată împotriva judecătorilor - ATENTAT la independenţa Justiţiei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Campania concertată derulată împotriva corpului profesional al judecătorilor de către celelalte două puteri - legislativă şi executivă -, cu referire la pensii şi salarii, are ca unic scop 'antagonizarea' societăţii faţă de aceştia, reprezentând totodată 'un adevărat atentat la independenţa Justiţiei', precizează CSM. 

Secţia pentru judecători a CSM arată că, în ultima perioadă de timp, are loc o adevărată campanie concertată derulată împotriva corpului profesional al judecătorilor de către celelalte două puteri, legislativă şi executivă, cu referire la veniturile acestora - pensii, salarii şi alte drepturi băneşti'.

Potrivit sursei citate, veniturile judecătorilor în sens larg decurg din lege şi reprezintă reflectarea corectă a rolului pe care îl îndeplinesc într-o societate democratică prin raportare atât la îndatoririle şi restricţiile impuse acestora de-a lungul întregii cariere, cât şi la importanţa activităţii desfăşurate pentru echilibrul puterilor în stat şi respectarea drepturilor şi libertăţilor tuturor cetăţenilor.

Sursa citată menţionează că sumele de bani reprezentând restanţe salariale cuvenite judecătorilor sunt consecinţa directă a sancţionării prin hotărâri judecătoreşti definitive a încălcărilor repetate ale legislaţiei în domeniul salarizării de către ministrul Justiţiei - în calitate de ordonator principal de credite - şi a eşalonărilor pe perioade foarte mari de timp a plăţii acestora.

'Un adevărat atentat la independenţa Justiţiei'

'În condiţiile în care problemele grave de personal şi de infrastructură cu care se confruntă instanţele de la toate gradele de jurisdicţie din ţară sunt constant ignorate de către cei care au atât obligaţia, cât şi mijloacele de a le rezolva, considerăm că atacul la adresa judecătorilor este lipsit de orice substanţă şi are ca unic scop antagonizarea societăţii faţă de aceştia. Acest lucru reprezintă un adevărat atentat la independenţa Justiţiei', precizează Secţia pentru judecători a CSM într-un comunicat.

În aceste circumstanţe, menţionează sursa citată, declaraţiile ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, din data de 18 februarie, formulate cu ocazia audierilor derulate în cadrul comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului, 'sunt nejustificate şi regretabile'. 'Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii solicită atât ministrului Justiţiei, cât şi celorlalte două puteri legislativă şi executivă prudenţă şi reţinere în discursul public la adresa corpului profesional al judecătorilor şi intensificarea eforturilor în sensul identificării soluţiilor ce se impun pentru rezolvarea problemelor reale care afectează sistemul de justiţie şi în mod direct pe toţi justiţiabilii', se mai arată în comunicat, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel