Cum ar putea un gadget de 50 de lei să salveze vieți
Autor: Alexandru Ichim pe 22 ian, 10:07 | Sanatate

Un aparat mic, dar care îți poate salva viața. Foto: Pixabay.com

Un aparat mic care costă câțiva zeci de lei ar putea să vă salveze viața. 

Unul dintre misterele Covid-19 este motivul pentru care nivelul de oxigen din sânge poate scădea la praguri periculos de mici, fără ca pacientul să observe, scrie BBC News. Afecțiunea este cunoscută sub numele de „hipoxie tăcută”.

Drept urmare, pacienții au ajuns la spital cu o stare de sănătate mult mai proastă decât și-au dat seama și, în unele cazuri, prea târziu pentru a se trata eficient.

Dar o soluție care ar putea fi salvatoare vine de la un pulsoximetru care permite pacienților să își monitorizeze nivelul de oxigen acasă și costă de la 50 de lei.

Nivelurile de oxigen

 

Un nivel normal de oxigen în sânge este cuprins între 95% și 100%.

Un pulsoximetru se pune peste degetul mijlociu, care este luminat puternic, iar aparatul măsoară cantitatea de lumină absorbită pentru a calcula nivelurile de oxigen din sânge.

Când să te alarmezi 

 

Dacă nivelul de oxigen scade la 93% sau 94%, atunci oamenii vorbesc cu medicul de familie. Dacă scade sub 92%, oamenii ar trebui să meargă la urgențe sau să sune la 112 pentru o ambulanță, spun specialiștii. 

Studiile, care nu au fost revizuite de alți oameni de știință, au arătat că și scăderi mici sub 95% sunt legate de un risc crescut de moarte.

Te-ar putea interesa și ....
Sanatate Vezi toate articolele
Crossuri parteneri