Apărut după războiul americano-spaniol din 1898, mixul iniţial de distilat, apă şi zahăr brun se răspândeşte rapid datorită ingredientelor relativ ieftine, dar şi a denumirii sugestive ce îndeamnă la revoltă: “Cuba liberă”, potrivit expertliquids.ro. Prezenţa masivă post-război a americanilor în Cuba este însăşi cauza apariţiei mişcării de eliberare.
De asemenea, se spune că prima atestare a cocktailului (1902) ar fi strict legată de restaurantul havanez “La Floridita” şi aniversarea independenţei cubaneze. “Por Cuba libre!” ar fi strigat un militar american, primul care a comandat şi ciocnit licoarea.
Mulți spun că Bacardi Carta Oro ar fi la baza Cuba Libre, alții că romul Havana, de fapt, potrivit bunescu.ro. Alte povești despre originea Cuba Libre vorbesc despre un patron de bar, care dorind să își atragă simpatia americanilor și să fie scutit de probleme, a creat această băutură special pentru ei, din două părți de Coca-Cola, una de rom și două felii de lime. Iar înainte de Coca-Cola, se pare că se amestecau rom cu apă și cu zahăr.
Ingredientul principal într-un Cuba Libre este romul, băutura naţională a Cubei. Se recomanda folosirea unui tip de rom Gold Label (auriu, păstrat în butoaie de stejar cel puţin trei ani) sau Dark Label (mai colorat, cu timp mediu de învechire, de până la 15 ani), deoarece acestea au o aromă mai pronunţată şi calibrează mai bine dulceaţă dată de cola, potrivit foodstory.ro.
Vezi și: Cum faci cel mai bun MOJITO. Cocktailul perfect pentru serile de vară
Ingrediente
- 1 pahar highball (Collins de 370 ml)
- multă gheaţă
- 50 ml de rom premium (alb sau dark)
- 120 - 150 ml de Cola
- 10 – 20 ml de suc de lime proaspăt
- felii de lime
Vezi și: Cum faci IRISH COFFEE. Răsfățul de weekend! REȚETA autentică
Cum se prepară Cuba libre
Mixul se face în paharul plin de gheaţă zdrobită, cu marginea (buza paharului) acoperită în prealabil cu suc de lime, fără o regulă strictă privind ordinea ingredientelor. Deşi raportul tradiţional cola/ rom este de 2:1, acesta poate fi adaptat preferinţelor consumatorului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Plata pensiilor pentru luna mai. Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, precizări importante pentru pensionarii români
- Horoscop 24 aprilie: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care-și pierde controlul. Va fi foarte greu să-ți revii!
- Efectele prafului saharian asupra sănătății. Beatrice Mahler: Cine trebuie să aibă grijă să nu iasă din casă
- 5 pași pentru un somn mai bun conform oamenilor de știință
- Ce se întâmplă cu pensiile românilor. Răsturnare de situație de la Poșta Română
- Pască pufoasă fără aluat
- Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, autoarea unor gafe intolerabile, mută în fața presei. Tace mâlc
- Sephora, gafă majoră. Compania își cere scuze după ce a jignit victimele Fenomenului Pitești / foto în articol
- Bacterie de origine fecală găsită în 2 milioane de sticle de apă ”de fițe”
- Candidatul cu șanse maxime la Capitală, după mutarea PSD - PNL. Ciuvică: Înainte, avea șanse minime
- Cum te autosabotezi fiind negativist. Psiholog: „Aoleu, dacă pățesc ceva? Nu o să fii niciodată fericit!”
- Cozi la spălătorii din cauza prafului saharian. E vreun pericol sau e doar un moft?
- E salvarea dependenților! „Am un comportament pe care vreau să-l elimin, nu pot, așa că optez la această metodă”