Cum faci cel mai bun cocktail "Cuba libre". Rețeta de nota 10
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Dacă vrei să faci un cocktail "Cuba libre" de nota 10, încearcă această rețetă. O vei adora, de acum înainte.

Apărut după războiul americano-spaniol din 1898, mixul iniţial de distilat, apă şi zahăr brun se răspândeşte rapid datorită ingredientelor relativ ieftine, dar şi a denumirii sugestive ce îndeamnă la revoltă: “Cuba liberă”, potrivit expertliquids.ro. Prezenţa masivă post-război a americanilor în Cuba este însăşi cauza apariţiei mişcării de eliberare.

De asemenea, se spune că prima atestare a cocktailului (1902) ar fi strict legată de restaurantul havanez “La Floridita” şi aniversarea independenţei cubaneze. “Por Cuba libre!” ar fi strigat un militar american, primul care a comandat şi ciocnit licoarea. 

Mulți spun că Bacardi Carta Oro ar fi la baza Cuba Libre, alții că romul Havana, de fapt, potrivit bunescu.ro. Alte povești despre originea Cuba Libre vorbesc despre un patron de bar, care dorind să își atragă simpatia americanilor și să fie scutit de probleme, a creat această băutură special pentru ei, din două părți de Coca-Cola, una de rom și două felii de lime. Iar înainte de Coca-Cola, se pare că se amestecau rom cu apă și cu zahăr.

Ingredientul principal într-un Cuba Libre este romul, băutura naţională a Cubei. Se recomanda folosirea unui tip de rom Gold Label (auriu, păstrat în butoaie de stejar cel puţin trei ani) sau Dark Label (mai colorat, cu timp mediu de învechire, de până la 15 ani), deoarece acestea au o aromă mai pronunţată şi calibrează mai bine dulceaţă dată de cola, potrivit foodstory.ro.

Vezi și: Cum faci cel mai bun MOJITO. Cocktailul perfect pentru serile de vară

Ingrediente

- 1 pahar highball (Collins de 370 ml)

- multă gheaţă

- 50 ml de rom premium (alb sau dark)

- 120 - 150 ml de Cola

- 10 – 20 ml de suc de lime proaspăt

- felii de lime

Vezi și: Cum faci IRISH COFFEE. Răsfățul de weekend! REȚETA autentică

Cum se prepară Cuba libre

Mixul se face în paharul plin de gheaţă zdrobită, cu marginea (buza paharului) acoperită în prealabil cu suc de lime, fără o regulă strictă privind ordinea ingredientelor. Deşi raportul tradiţional cola/ rom este de 2:1, acesta poate fi adaptat preferinţelor consumatorului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel