Cum faci cel mai bun sos bechamel. Iese fără cocoloașe. Garantat!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Sursa foto colaj: Pixabay / Facebook Loredana Ionela
Sursa foto colaj: Pixabay / Facebook Loredana Ionela
Sosul bechamel nu e chiar sănătos, dar cu siguranță dă un gust delicios preparatelor tale. Dacă vrei să îți iasă fără cocoloașe, iată cum trebuie să-l faci.

Topeşte untul pentru rântaş şi lasă-l la foc mic, până ce nu îl mai auzi sfârâind, pentru a elimina cât mai mult din apă (2-3 minute), scrie retetepractice.ro. Odată topit untul şi evaporată apa, adăugă făina toată odată şi amestecă energic, până ce compoziţia miroase a aluat copt.

Cum faci cel mai bun sos bechamel, fără cocoloașe. Adaugă laptele cât mai rece, în 2-3 reprize, amestecând după fiecare repriză în parte. Lasă sosul bechamel la fiert până ce clocoteşte, apoi opreşte focul şi potriveşte-l de sare şi piper.

De asemenea, dacă vrei să te bucuri de cele mai bune deserturi făcute în casă, îți poți prepara chiar tu frișca pentru prăjituri. Trebuie să dizolvi gelatina în 4 linguri de apă şi să pui totul pe foc mic. Amestecă în mod constant, până ce gelatina se hidratează şi se topeşte complet, potrivit retetepractice.ro.

Separat, combină laptele rece cu puţină esenţă de vanilie şi cu zahărul pudră. Adaugă gelatina, amestecă bine şi dă laptele la frigider pentru 80-90 de minute. La fiecare 15-20 de minute, scoate compoziţia şi amestecă din nou cu un tel. Când laptele a stat suficient la frigider, bate-l cu mixerul pentru 6-7 minute sau până când transformi laptele în frişcă.

BONUS: Prăjitura Măgura

Ingrediente

8 ouă
200 g zahăr
180 g făină
1 plic praf de copt
40 ml ulei
30 ml apă
1 praf de sare (pentru albuşuri)

Crema

250 ml smântână pentru frişcă
250 g ciocolată (am folosit 100 g ciocolată dark şi 150 g ciocolată cu lapte)

Pentru ornat

200 g ciocolată cu lapte
150 ml smântână lichidă

Cum se prepară

Prima oară vom pregăti crema. Încălzim pe foc smântâna pentru frişcă (fără a fierbe), apoi adăugăm ciocolata ruptă în bucăţi mai mici şi amestecăm rapid până la topirea completă a ciocolatei, potrivit retete-haplea.ro. Lăsăm apoi la frigider (de preferat peste noapte). Când crema este întărită, mixaţi-o puţin, cât să capete consistenţă de cremă.

Pentru blat, separăm albuşurile de gălbenuşuri. Frecăm gălbenuşurile cu uleiul. Batem albuşurile spumă cu un praf de sare, apoi turnăm apă, puţin câte puţin. Spre final, presărăm zahărul şi mixăm până când spuma de albuşuri rămâne pe tel. Adăugăm gălbenuşurile peste albuşuri şi încorporăm cu o spatulă de silicon. Presărăm şi făina amestecată cu praful de copt. Omogenizăm cu o paletă de silicon. 

Turnăm compoziţia într-o formă tapetă cu hârtie de copt (30×25 cm). Lăsăm la cuptorul încins la 180 de grade pentru aproximativ 25 de minute, până trece testul scobitorii. Lăsăm blatul să se răcească, apoi îl scoatem de pe hârtia de copt şi tăiem blatul răcit pe jumătate. Adăugăm crema între jumătăţile de blat, apoi porţionăm prăjitura în bucăţi dreptunghiulare.

Pentru glazură, topim ciocolata cu lapte în smântâna încălzită, până la dizolvarea completă a ciocolatei, apoi glazurăm fiecare bucată de prăjitură în parte. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel