Cum faci lipii pufoase și delicioase. Cea mai bună rețetă. Vei fi absolut încântat!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Lipiile pufoase sunt absolut delicioase și le poți consuma fie pe post de pâine, fie unse cu unt. Orice variantă ai prefera, vei fi încântat.

Ingrediente

- 1 kg de făină

- 400 ml de chefir, lapte bătut sau iaurt

- 400 ml de apă

- 40 gr de drojdie proaspătă

- 1 linguriţă de sare

- 1 linguriţă de zahăr

- ulei

Cum se prepară

Amestecaţi drojdia cu un linguriţă de zahăr, un pahar de apă caldă (38°С) şi câteva linguri de făină (din cantitatea totală). Lăsaţi amestecul pentru zece minute, astfel drojdia se va activa şi, totodată, veţi verifica dacă este proaspătă, scrie romaniadeastazi.ro. Trebuie să facă spumă deasupra. Adăugaţi, în vasul cu maia, sare, apoi turnaţi încă un pahar cu apă şi chefirul la temperatura camerei. Amestecaţi foarte bine.

Încorporaţi treptat făina (o cerneţi direct în vas) şi începeţi să frământaţi un aluat lipicios (manual sau cu ajutorul robotului de bucătărie). Ungeţi mâinile cu ulei şi continuaţi să frământaţi. Ungeţi aluatul şi vasul cu ulei, acoperiţi cu un prosop şi lăsaţi aluatul la loc cald, pentru 40-60 de minute, până va creşte de 2 ori.

Aluatul rămâne lipicios, deci folosiţi ulei, atunci când veţi forma lipiile. Lucraţi puţin aluatul, apoi îl împărţiţi în bucăţi, a câte 210 gr fiecare şi le rotunjiţi. Luaţi câte o bilă de aluat, o pudraţi cu puţină făină şi întindeţi cu sucitorul lipii de diametrul tigăii şi cu grosimea mai puţin de 1 cm.

Înfierbântaţi foarte bine tigaia, adăugaţi lipia, aşteptaţi aproximativ un minut şi o întoarceţi pe cealaltă parte. Dacă o veţi usca prea tare, ea nu se va umfla atât de bine, când o veţi întoarce. La fel se va întâmpla şi dacă tigaia nu va fi suficient de fierbinte. Prăjiţi lipiile pe tigaia uscată, la foc mare şi întorcându-le periodic.

Scoateţi lipiile fierbiniți pe grilă şi le puteţi unge cu unt. Fiecare lipie se prăjeşte în aproximativ 5-7 minute, totul depinde de cât de groasă este tigaia şi cât de mare este focul, deci orientaţi-vă după propria tigaie. Dacă nu le ungeţi cu unt, lipiile reci se păstrează ca pâinea, să nu se usuce.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel