Cum faci o pastramă fragedă. Trei variante de rețete pentru o masă delicioasă
Autor: Ema Apostu pe 25 sep, 15:45 | Magazin

Toamna, pastrama este pusă la loc de cinste pe masa românilor, alături de un pahar de must. Iată cum se prepară.

1. Pastramă de oaie în baiț

Ingrediente

2 kg carne de oaie4 căpățâni de usturoi2 lingurițe de sare2 lingurițe de piper1 linguriță de boia1 linguriță de cimbru1/2 pahar de vin alb

Cum se prepară

Tăiem carnea în porții potrivite, subțiri de aproximativ 1 cm. Separat, preparăm condimentele, făcând o pastă din usturoi pisat, piper, sare, cimbru, boia, potrivit retete-gustoase.ro. Amestecăm bine toate condimentele. Cu pasta obținută masăm bucățile de pastramă pe toată suprafață, până se îmbibă de condimente și usturoi. Punem bucățile de pastramă una peste altă într-un ceaun și le stropim cu puțin vin alb.

Înfășuram ceaunul în folie de plastic sau îl acoprim bine, că să nu dea miros, și ținem pastramă la frigider 5-7 zile. Dacă avem un beci răcoros, pe timpul nopții o putem agață la uscat acolo. Peste câteva zile, pastrama este fragedă. Pregătim pastrama la grătar sau în tigaie de teflon, pe aragaz sau pe plită. 

2. Pastramă de oaie cu vin, usturoi și cimbru, ținută la maturat

Ingrediente

1 kg pulpă de oaie1 căpățână de usturoi3 linguri de oțet300 ml vin albsareoregano

Cum se prepară

Spălăm bine pulpa, o tranșăm, o crestăm cu cuțitul, punem sare, oțet și apă și lăsăm 2-3 ore la rece, scrie adevarul.ro. Apoi curățăm usturoiul, îl spălăm și îl zdrobim cu aparatul de usturoi. Într-o cratiță punem ulei, pulpa, usturoiul, turnam vinul deasupra, condimentăm cu oregano și sare după gust. Acoperim cratița cu o folie și o dăm la cuptor pentru o ora. Adăugăm apă, dacă este necesar, că să fiarbă bine. Când pulpa se rumenește, scoatem cratița din cuptor. Scoatem carnea pe un platou și servim pulpa caldă. 

3. Pastramă de oaie în sos iute

Ingrediente

pastramă de oaieun borcan de sos iute de gogoșarun pahar de vin5-6 căței de usturoicimbrulegume uscate ardelenești50 ml uleiapă

Cum se prepară

Pastrama se porționează în bucăți mici. Ungem tigaia cu ulei, adăugăm bucățile de pastramă, adăugăm usturoiul feliat, puțin cimbru, vinul și completăm cu apă, astfel încât să acoperim complet carnea, potrivit bucataras.ro.

Condimentăm cu sare (dacă pastrama nu este suficient de sărată) și cu legume uscate ardelenești. Lăsăm să fiarbă la foc mic, până scade zeama aproape complet. Adăugăm pastă de gogoșar, amestecăm și mai lăsăm pe foc cca 10 minute (sau mai mult, dacă pastrama nu este fiartă suficient ). Se servește cu mămăliguță caldă. 

Magazin Vezi toate articolele
Crossuri parteneri