Cum funcționează sistemul antirachetă Iron Dome, folosit de Israel împotriva rachetelor lansate de Hamas. VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Israelul este apărat de un sistem antirachetă Iron Drome. Vezi cum funcționează.

Ambasada Israelului la București a publicat imagini cu sistemul de apărare antirachetă Iron Dome în acțiune, oprind peste 100 de rachete lansate de Hamas.

„Iron Dome în acțiune, interceptând din zecile de rachete lansate în seara aceasta din Gaza către centrul Israelului. Hamas este responsabil pentru această periculoasă escaladare care amenință siguranța a milioane de copii, femei și bărbați din Israel”, a transmis Ambasada într-o postare pe Facebook. 

Israelul este protejat de 10 baterii Iron Dome, un sistem mobil de apărare aeriană, dezvoltat Rafael Advanced Defense Systems, Israel Aerospace Industries şi instalat în 2011, potrivit unav.edu. Forța de Apărare a Israelului susține că sistemul a demonstrat o rată de succes de 85% - 90%. Bateriile sistemului Iron Dome sunt formate dintr-un radar şi o unitate de control al focului, plus 3-4 lansatoare, fiecare cu câte 20 de rachete.

Fiecare baterie este capabilă să apere până la 60 de mile pătrate. Acestea sunt amplasate strategic în jurul orașelor din Israel pentru a intercepta proiectile îndreptate spre aceste zone populate. Implementând tehnologia inteligenței artificiale, sistemul „Iron Dome” este capabil să anticipeze dacă amenințările primite vor ateriza într-o zonă populată sau într-o zonă nelocuită, ignorându-le în ultimul caz, reducând în consecință costul operațiunii și menținând lansările defensive inutile la minimum . Cu toate acestea, dacă „Iron Dome” determină că racheta este proiectată să aterizeze într-o zonă locuită, interceptorul este tras către rachetă.

Mulți israelieni se întreabă acum dacă Hamas a găsit calea de a învinge Iron Dome, scrie Jerusalem Post.

În timpul războiului din Gaza din 2014, Hamas a tras aproape 4.000 de rachete, dar acestea au fost lansate pe parcursul a 50 de zile. Maximul a fost de aproximativ 200 de rachete lansate într-o perioadă de 24 de ore, iar Hamas deținea proiectile capabile să lovească la Tel Aviv sau alte zone intens populate.

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că numărul total de morți de la începutul ultimei ofensive a fost de 62, inclusiv 14 copii. Peste 300 de persoane au fost rănite. Șase israelieni, inclusiv un copil, au fost de asemenea uciși. Armata israeliană a spus că aproximativ 1.500 de rachete au fost lansate din Gaza către diferite locații din Israel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel