Cum funcționează vaccinul anti-COVID atunci când ajunge în organism. Dr. Valeriu Gheorghiță: Putem să revenim la viață de dinainte
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Vaccin
Vaccin
Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonator al campaniei de vaccinare, a explicat cum funcționează vaccinul anti-COVID după ce a fost inoculat.

„Reprezintă un mijloc prin care putem să punem stop acestei pandemii, prin care putem să revenim la viață de dinainte la o viață cât se poate de normal, se pot relua mare parte din activități.

Vaccinul este ca un perete de care virusurile vin și se lovesc, pentru că există deja celule specifice imunitare care imediat recunosc și răspund înainte ca infecția să se instaleze. Sunt antrenate și educate să recunoască agresiunea și, când recunoști specific agresiunea, răspunzi cum trebuie. Noi ne temem în general de necunoscut și, de multe ori, această temere de necunoscut ne face să nu acționăm, ne paralizează. Cam așa e și cu sistemul imunitar!", a explicat Valeriu Gheorghiță pentru Pro Tv.

Trei tipuri de vaccin diferite

Există deja 3 tipuri de vaccin ajunse în faza a treia a testării. Acestea au tehnologii diferite. Unul dintre ele, dezvoltat în SUA, folosește ARN viral, adică o parte din informația genetica a virusului. Despre acest vaccin, Valeriu Gheorghiță susține că pacientul dezvoltă anticorpi protectori după două doze la interval de 28 de zile, cu administrare intramusculară.

Un alt vaccin anti-COVID folosește un transportator. Este vorba de adeno-virus, care produce răceli banale și este folosit drept cărăuș. Medicul a explicat că este folosit un alt virus împotriva Sars-Cov-2 pentru că infecțiile adenovirale sunt deja recunoscute de organismul uman, iar majoritatea populației au intrat deja în contact cu ele. Cel de-al treilea vaccin conține țepișori din coronavirus cu o serie de imuno-stimulatoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel