Urmărește emisiunea live
Cum să îți hrănești mintea. Dieta S.H.A.R.P.
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Dieta SHARP. Foto: Pixabay.com
Dieta SHARP. Foto: Pixabay.com
Mâncarea pe care alegem să o consumăm ar putea foarte bine să aducă cele mai mari beneficii pentru sănătatea creierului acum și în viitor.

Neurologul Sanjay Gupta a explicat ce trebuie să mănânci și care sunt cele mai bune modalități de a vă menține mintea ageră și sănătoasă. Specialistul a spus că o combinație de alimente sănătoase va ajuta la protejarea creierului împotriva deteriorării, scrie dailymail.co.uk.

Prevenirea apariției bolii Alzheimer și atenuarea simptomelor acesteia după diagnostic este un obiectiv prețuit în secolul XXI.

”Mâncăm în fiecare zi, iar modul în care corpul nostru răspunde la ceea ce punem în gură influențează în cele din urmă întreaga noastră fiziologie - inclusiv creierul”, a spus specialistul. 

”Știm că hipertensiunea arterială, obezitatea, diabetul și colesterolul ridicat, în special la vârsta mijlocie, cresc substanțial șansele de a dezvolta demență ulterior. Mâncarea pe care o consumați în tinerețe poate începe să pună bazele pentru protejarea creierului în ultimii ani. De aceea, prevenirea ar trebui să înceapă devreme, dar pentru a o face să conteze, trebuie să aveți o strategie adecvată, mai spune Sanjay Gupta. 

Cum îți poți hrăni mintea

Neurologul și-a propus să găsească cea mai bună dietă posibilă pentru creierul uman. O dietă pe bază de plante, bogată într-o varietate de fructe și legume întregi proaspete, în special fructe de padure și legume cu frunze verzi, este asociată cu o sănătate creierului mai bună.

Sunt recomandate legumele (în special cele cu frunze verzi), nuci, fructe de pădure, fasole, cereale integrale, pește, carne de pasăre, ulei de măsline și (pentru cei interesați) vin.

Studiile pe termen lung au arătat că zece ani pe această dietă pot preveni măsurabil declinul cognitiv și pot reduce riscul bolii Alzheimer.

Cum se mănâncă S.H.A.R.P.

S este pentru zahăr

”Numeroase studii au descoperit că persoanele cu nivel ridicat de zahăr din sânge au o rată mai rapidă de declin cognitiv. Nu vă cer să eliminați complet zahărul; cu toții iubim puțină dulceață în viața noastră. Dar reducerea volumului și a fi mai ales în ceea ce privește sursele noastre de zahăr este schimbarea de făcut”, spune specialistul. 

H este pentru hidratat inteligent

Pe măsură ce îmbătrânim, capacitatea noastră de a percepe setea se diminuează. Chiar și cantități moderate de deshidratare vă pot afecta energia și ritmul creierului. Legătura dintre starea de hidratare și capacitatea cognitivă și starea de spirit este bine recunoscută.

Deshidratarea duce adesea la probleme cognitive la adulții în vârstă. Cel mai bun mod de a rămâne hidratat este cu apă.

A este pentru adăugarea mai multor acizi grași omega-3

”Acizii grași omega-3 sunt surse prețioase care hrănesc creierul. Îi obțineți din fructe de mare, nuci și semințe. În opinia mea, este întotdeauna mai bine să obțineți acest nutrient din alimente decât din suplimente”, recomandă neurologul. 

Peștele gras este o sursă minunată de acizi grași omega-3, iar carnea de vită, mielul și căprioara hrănită cu iarbă conțin această grăsime sănătoasă.

R este pentru porții reduse

”Controlul porțiilor este o abilitate puternică și o strategie preventivă excelentă în orice scop legat de sănătate. Suprasolicitarea ocazională nu vă va ucide (sau creierul), dar în majoritatea zilelor este o idee bună să vă urmăriți aportul caloric”.

P este pentru planul dinainte

Când foamea lovește și nu suntem pregătiți, instinctele de animale bine înrădăcinate ne vor împinge în direcția greșită. Deci, merită să te pregătești. O dată pe săptămână, planificați-vă mesele principale în avans și cumpărați alimente în consecință.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel