Cum se aude pe Marte zgomotul făcut de elicele elicopterului Ingenuity: O surpriză foarte bună / VIDEO
Data publicării:
Autor: Cătălina Burghelea
WhatsApp
NASA. Primul zbor pe Marte al mini-elicopterului Ingenuity / Foto NASA
NASA. Primul zbor pe Marte al mini-elicopterului Ingenuity / Foto NASA
Pentru prima dată, NASA a înregistrat cum se aude pe Marte zgomotul făcut de elicele  elicopterului Ingenuity în aerul rarefiat de pe Planeta Roșie.

Roverul Perseverance al NASA a folosit unul dintre cele două microfoane pentru a asculta elicopterul Ingenuity, care a zburat pentru a patra oară pe 30 aprilie 2021. Un nou videoclip combină filmările elicopterului alimentat cu energie solară cu sunetul de la un microfon aparținând instrumentului laser SuperCam al roverului.

Inițial, inginerii de la NASA nu ştiau dacă sunetul poate fi înregistrat, pentru că roverul Perseverance, care a ajuns pe Marte și care este baza mini-elicopterului, se afla la 80 de metri de locul decolării. 

„Aceasta este o surpriză foarte bună”, a spus David Mimoun, profesor de științe planetare la Institutul Superior al Aeronauticii și al Spațiului (ISAE-SUPAERO) din Toulouse, Franța. „Am efectuat teste și simulări care ne-au spus că microfonul abia va prelua sunetele elicopterului, deoarece atmosfera de pe Marte amortizează puternic propagarea sunetului. Am avut norocul să înregistrăm elicopterul la o asemenea distanță. Această înregistrare va fi o mină de aur pentru înțelegerea atmosferei marțiene”, a mai spus acesta, potrivit NASA

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel