Cum se vor desfăşura cursurile la facultăţile Universităţii Bucureşti. Anunţul Senatului UB
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Universitatea din Bucureşti: Modalitatea de desfăşurare a anului universitar 2021-2022 în contextul pandemiei de COVID-19 va fi stabilită de Consiliile celor 19 facultăţi.

Senatul UB a aprobat în şedinţa de miercuri, 15 septembrie 2021, un set de măsuri cu privire la debutul şi organizarea activităţilor didactice în anul universitar 2021-2022 în contextul pandemiei de COVID-19, măsuri menite să asigure o educaţie de înaltă calitate şi accesul echitabil la actul educaţional, protejând, în acelaşi timp, sănătatea tuturor membrilor comunităţii academice.

Astfel, potrivit măsurilor adoptate, modalitatea de începere şi organizare a anului universitar 2021- 2022 va fi decisă la nivelul Consiliilor celor 19 facultăţi, decizii care vor avea în vedere atât specificul educaţional şi de cercetare propriu fiecărei facultăţi, cât şi reglementările naţionale şi condiţiile generate de contextul pandemic.

Pe de altă parte, setul de măsuri aprobat de Senat prevede ca facultăţile să desfăşoare activităţi în sistem mixt/ hibrid, atât cu participare fizică, cât şi cu prezenţă online.

Astfel, se recomandă desfăşurarea în sistem fizic a cursurilor şi a activităţilor de seminar, laboratoare, lucrări practice etc. la care participă mai puţin de 50 de studenţi, în timp ce cursurile/ activităţile didactice şi de cercetare la care participă mai mult de 50 de studenţi să se desfăşoare online.

În pregătirea orarului şi în desfăşurarea activităţilor teoretice şi practice, Senatul Universităţii din Bucureşti recomandă demararea cu prioritate a activităţilor practice, la începutul semestrului, conform unui orar întocmit corespunzător, care să asigure respectarea tuturor măsurilor de prevenţie, reducerea interacţiunii între studenţi din grupe diferite de studii (de exemplu, prin practicarea unui orar modular), evitarea formării de grupuri sau aglomerări de persoane în timpul activităţilor didactice sau al pauzelor, precum şi utilizarea platformelor de e-learning pentru facilitarea accesului studenţilor la materialele de la curs şi lucrări practice/seminare.

Odată cu debutul anului universitar 2021-2022, cantina "Mihail Kogălniceanu" a Universităţii din Bucureşti va fi redeschisă, studenţii beneficiind de serviciile acesteia în regim take-away atunci când este depăşit numărul maxim de persoane aflate în interior, în conformitate cu normele legale.

Pe de altă parte, studenţii care beneficiază de loc de cazare într-unul dintre căminele Universităţii din Bucureşti vor fi cazaţi separat, pe camere şi etaje, în funcţie de situaţia individuală a vaccinării împotriva COVID-19.

Universitatea din Bucureşti asigură atât comunitatea sa academică, cât şi publicul larg, de faptul că deciziile luate sunt menite să asigure în mod echitabil accesul la educaţie, formare şi cercetare pentru toţi studenţii săi şi să protejeze, totodată, siguranţa şi starea de sănătate a studenţilor, a cadrelor didactice şi a personalului administrativ. În acest context, UB va asigura, pentru toate spaţiile pe care le are în administrare, necesarul de produse de curăţenie şi dezinfecţie, materialele pentru marcarea fluxurilor de intrare/ieşire şi a distanţei minime dintre studenţi, creând, astfel, toate condiţiile pentru respectarea reglementărilor în vigoare.

În funcţie de evoluţia situaţiei şi de deciziile autorităţilor centrale, vor fi adoptate toate măsurile care se vor impune. Pentru a creşte şansele reluării activităţilor didactice în format fizic, dar şi pentru a contribui la revenirea la o situaţie normală în toate sferele vieţii personale şi profesionale, Universitatea din Bucureşti recomandă întregii sale comunităţi academice - studenţi, cadre didactice, cercetători şi personal administrativ - să se vaccineze, minimizând astfel riscurile îmbolnăvirii şi ale transmiterii virusului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel