Cură cu Vitamina C? Vezi ce se întâmplă dacă faci exces
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Vitamina C este importantă pentru sănătatea organismului, dar atenție însă la dozaj. Consumul în exces poate fi dăunător. 

Vitamina C nu aduce doar beneficii. Cel mai puternic antioxidant poate crea probleme de sănătate dacă este consumat în cantități exagerate, scrie Adevărul.ro.

“Doza zilnică maxim admisă de vitamina C este de 2000 mg. Dozele crescute pot acidifia urina, pot provoca stări de greaţă şi diaree, pot interfera cu echilibrul fragil al balanţei prooxidanţi-antioxidanţi din organism. La pacienţii cu thalasemie sau hemocromatoză, dozele mari de vitamina C favorizează supraîncărcarea cu fier, ceea ce poate determina tulburări hepatice sau endocrine. Dozele de vitamina C trebuie ajustate în functie de profilul individual. De exemplu, copiii şi persoanele vârstnice pot face hipervitaminoză din cauza imaturităţii sau funcţionării deficitare a sistemelor de curăţare şi/sau epurare ale organismului (ficat, rinichi), chiar şi la dozele adecvate vârstei.  

Atenție la alte suplimente 

Nu este recomandat să iei mai multe tipuri de suplimente în acelaţi timp (cum ar fi multivitamine, vitamine împotriva căderii părului, împotriva oboselii, vitamine pentru sarcină, neurovitamine etc) sau să iei doze mai mari pentru un efect rapid. Este bine să faci pauze între curele de vitamine. În plus, ori de câte ori iei medicamente/vitamine este indicat să te hidratezi adecvat (1,5 - 2 litri de apă/zi), asta bineînţeles dacă nu există contraindicaţii medicale”, susține Daniela Stan, medic de familie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel