Uniunea Europeană vrea să curețe spațiul. Misiunea ClearSpace-1 va fi lansată
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Satelit
Satelit
Agenția Spațială Europeană își propune să lanseze prima misiune menită să curețe spațiul cosmic. Contractul pentru lansarea ClearSpace-1 a fost realizat.

Agenția Spațială Europeană (ESA) a finalizat un contract pentru lansarea unei misiuni în 2025, care va fi prima ce va colecta o bucată de gunoi spațial orbitant. Misiunea ClearSpace-1, construită de startup-ul elvețian ClearSpace, se va adăposti pe o bucată de resturi de mărimea unei mașini de spălat, o va prinde cu o gheară cu patru brațe și o va purta pe o orbită inferioară, unde ambele obiecte vor intra în combustie.

Darren McKnight, expert în resturi spațiale la compania de tehnologie Centauri, salută misiunea ESA pentru că este una dintre puținele agenții care iau măsuri. Dar, este îngrijorat de progresul lent în îndepărtarea deșeurilor orbitale, despre care crede că vor amenința tot mai mult sateliții și astronauții. „Dacă nu începem în curând, vom avea mari probleme”, spune el. „Trebuie să facem pași rapizi”, a mai punctat acesta.

Spațiul din jurul Pământului devine din ce în ce mai aglomerat, deoarece sateliții au fost lăsați pe orbită atunci când nu au mai fost utili. Pe orbitele superioare pot rămâne chiar mii de ani. Cele 5500 de lansări de-a lungul celor 60 de ani ai erei spațiale au lăsat pe orbită 23.000 de obiecte mai mari decât un grapefruit. De asemenea, există zeci de milioane de obiecte mai mici, care nu pot fi urmărite, conform ScienceMag.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel