Urmărește emisiunea live
Cutremur în România după decizia din PE. Val Vâlcu: Soluția rapidă la principala amenințare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Cutremur în zonele carbonifere din România, după decizia de astăzi din PE. PNL arată că nu este mai puternic decât PSD în legislativul european. Amendamentele susținute de România la rezoluția votată au fost RESPINSE. Gazul și energia nucleară nu sunt considerate soluții de tranziție către atingerea obiectivelor din Green Deal. 

România nu a reușit să-și atingă niciun obiectiv în PE, în contextul Green Deal, după ce amendamentele susținute în grupul PPE au fost respinse. Șansa ar fi fost uriașă în condițiile în care președintele CE, Ursula von der Leyen, a anunțat că pune la bătaie nu mai puțin de un trilion de euro pentru ”înverzirea” Europei. Impactul este major asupra economiei. Pentru România, este esențial să negocieze cu CE pentru acceptarea gazului și energiei nucleare ca soluție de tranziție pentru atingerea obiectivelor din Green Deal, pentru că astfel va fi acceptat ca fondurile europene să fie folosite în investiții pentru tehnologizarea centralelor care produc energie pe bază de cărbune sau petrol și adaptarea la gaz. Deci, miza e uriașă. Fără a investi în proiecte de gaz, România și alte state membre ar fi în imposibilitatea respectării noilor ținte europene privind emisiile de carbon, transmite, de la Strasbourg, g4media.ro. Totodată, România susține că și energia nucleară ar putea fi folosită ca o sursă valoroască pentru a atinge obiectivul de neutralitate climatică, cu condiția aplicării unor standarde înalte de securitate nucleară. 

Cu toate acestea, conform Euractiv, citat de Mediafax, România este al treilea mare beneficial al Fondului pentru Tranziţie Corectă (Just Transition Fund, JTF), destinat oferirii de asistenţă comunităţilor care au industrii bazate pe cărbune să treacă la alte surse de energie. 

Polonia primește 2 miliarde de euro din totalul de 7,5, Germania primește 877 de milioane de euro, iar România 757.  Fondurile vor fi alocate după ce fiecare stat va prezenta planuri regionale detaliate de tranziţie spre surse sisteme ecologice.

Soluția la principala amenințare

În acest context, jurnalistul Val Vâlcu este de părere că ”politicianismul ecologic se dovedește la fel la oricare altul... de toxic”. El subliniază că cei care au venit la Putere, speculând temeri, frici, în cazul de față încălzirea globală, ar putea avea la îndemână chiar propunerea României, o soluție rapidă: energia nucleară. ”Centralele nucleare s-au perfecționat, s-a învățat din accidente, s-au luat măsuri super-perfomante, unde mai pui că Franța are, în cea mai mare proporție, peste 70%, energie nucleară. De cealaltă parte, România importă de o săptămână energie, pentru că energia eoliană nu-și dovedește susținerea economică în momentul în care nu bate vântul, cum se întâmplă în țara noastră. Când nu bate vântul, nu e energie și suntem nevoiți s-o importăm. Pe de altă parte, ne confruntăm și cu secetă, cum e acum, când n-a mai plouat semnificativ din vară. În aceste condiții vitrege, oamenii nu scad consumul, iar România e nevoită să importe. Concluzia e aceeași: ca să scadă mai repede amprenta de carbon, principala amenințare, soluția este construirea de centrale nucleare. Dincolo de promisiunile politicienilor, înainte de veni la Putere, în opinia mea, energia nucleară e cea mai rapidă cale, temerile generate de dezastrul de la Fukushima, de exemplu, sunt temeri întreținute și nereale, dovadă fiind că-n țările de Est și de Sud, oamenii nu trăiesc ca-n Vest, iar preocuparea lor nu este comună cu a partidelor ecologiste. Spre deosebire de Suedia, unde nu e nevoie decât să te naști ca să ai totul asigurat de stat, în țările din Est și Sud, puse la încercare de mari crize, omul se gândește la ziua de mâine și acționează ca atare în fiecare alegere pe care o are de luat” a comentat Val Vâlcu. 

Vezi și: Ciuhodaru: Atenție, e alertă globală! Trebuie să știți! 

*Articolul prezintă o opinie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel