CUTREMUR politic în FRANȚA după demisia premierului. Analistul Chifu, despre MAREA CONFRUNTARE
Autor: Neagoe Narcis-Florentin pe 03 iul, 14:20 | Internațional
Exclusiv

Foto: Agerpres

Analistul de politică externă Iulian Chifu a comentat ieșirea de la guvernare a premierului francez Édouard Philippe și a explicat care este viitorul său politic.

Guvernul francez condus de prim-ministrul Edouard Philippe a demisionat vineri, a comunicat Palatul Elysee. Philippe şi echipa sa vor asigura gestionarea treburilor curente până la numirea unui nou executiv.

Încrederea francezilor în Philippe, la cote foarte înalte

 

„Édouard Philippe a fost reales la Le Havre. El are, în egală măsură, încredere foarte bună la nivelul populației, de peste 50%, pentru modul în care a gestionat coronavirusul. Deci, față de un Macron cu 33%, devine o problemă. Pe de altă parte, reinventarea președintelui era deja anunțată prin schimbarea guvernului. Aceasta este procedura”, a argumentat Iulian Chifu.

Cu precizarea că, în Franța, primarii pot ocupa funcții guvernamentale, iar premierii își pot lua legitimitatea de la votul din localitate, analistul transmite: „Primarul Édouard Philippe nu este membru al partidului En Marche. Este foarte posibil ca el să-și construiască o carieră politică de altă natură în viitor. El a apărut foarte serios, foarte exact și foarte bun în perioada pandemiei Covid-19. Cel mai probabil, el va asuma la un anumit punct un rol politic de primplan, are doar 49 de ani”.

Viitorul strălucit al lui fostului premier

 

Astfel, fostul premier al Franței între 2017 și 2020 este posibil să îl înfrunte pe actualul președinte, Emmanuel Macron, spune Chifu, mai ales fiindcă poziția de președinte este una puternică și influentă în Hexagon.

„În Franța, avem dualitatea președinte-premier, președintele are atribuții executive și directe. Astfel, puterea sa este între funcția de președinte din țara noastră și funcția de președinte din Statele Unite, unde președintele este șeful executivului”, a conchis analistul de politică externă, Iulian Chifu.

Te-ar putea interesa și ....
Internațional Vezi toate articolele
Crossuri parteneri