Dan Chitic spulberă speranțele #rezist, după decizia CEDO. Veste proastă pentru ”haștagienii violenței din 10 august”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Avocatul Dan Chitic a câștigat la CEDO în fața României, după ce a fost sancționat de jandarmi în timpul protestelor din 2012, împotriva demiterii lui Raed Arafat. 

Decizia CEDO, precedent în instanțele românești

”Decizia CEDO este direct aplicabilă în instanțele românești începând cu luna ianuarie 2020, având forța obligatorie asemenea unei legi naționale.” a explicat avocatul Dan Chitic, întrebat dacă decizia CEDO în cauza Chitic contra României poate fi invocată ca precedent în instanțele din România în contextul protestelor din ultimii ani și proceselor intentate de protestatari față de sancțiunile jandarmilor. 

Sancțiunile nu sunt automat lovite de nulitate, rol doar în procesele în curs

Cu privire la sancțiunile din ultimii șase ani, întrebat dacă sunt lovite de nulitate, avocatul explică faptul că ”decizia nu se aplică retroactiv, ci doar proceselor pendinte. Oricum, aceasta nu va atrage automat nulitatea sancțiunile aplicate. Prin decizie, s-au stabilit limitele libertății de exprimare pe art. 10, dar reglementează, în același timp, foarte clar și standardul probator.”

Fără impact în cazul violențelor din 10 august

”Trebuie subliniat că CEDO a reținut că în speța Chitic vs România "Nu a existat vreo dovadă că ceea ce scanda reclamantul era jignitor, că viza viaţa privată, onorarea sau reputaţia unei persoane, ori că a incitat la violenţă sau agresiuni gratuite împotriva unor anumiţi indivizi." Cu alte cuvinte, decizia nu este incidentă în cauzele în care există probe împotriva contravenienților, așa cum probabil există în cazul scandalagiilor din 10 August 2018. Deci nu, nu cred că îi ajuta pe haștagienii violenței din vara anului 2018.” a conchis avocatul. 

Vezi și: 

Avocatul Chitic a câștigat la CEDO împotriva României. Protestatarii NU pot fi sancționați de jandarmi. "Am câștigat, noi, cetățenii"

Avocatul Chitic, explicații după ce a învins România la CEDO. Paralelă cu protestele #rezist

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel