Dan Zaharescu, președintele ARPIM, despre taxa clawback: Aceasta e situația în care suntem - VIDEO
Autor: Rodica Mitu pe 27 feb, 12:44 | Sanatate
Exclusiv

HEALTH ROMANIA – Ediția a III-a: FINANȚAREA SISTEMULUI DE SĂNĂTATE. FINANȚAREA TREBUIE SĂ URMEZE PACIENTUL?

Dan Zaharescu, președintele ARPIM, a vorbit, în cadrul evenimentului organizat de DC Media Group, despre taxa clawback.

„Subfinanțarea sistemului sanitar din România este compensată cu o suprataxă care este plătită de producătorii de medicamente. Bugetul de medicamente este înghețat de foarte mulți ani, iar bugetul pe anul acesta este mai mic cu 5% față de anul trecut", a spus Dan Zaharescu, președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), în cadrul evenimentului organizat joi.

„La nivelul trimestrului IV al anului trecut, această taxă clawback, care reprezintă diferența dintre bugetul alocat sănătății și consumul real de medicamente, deci nevoia reala a populației, a fost de 27,6%. Prin reducerea bugetului de medicamente cu 5% în acest an, practic suntem în situația să avem o taxă clawback în primul trimestru al anului 2020 de aproximativ 31 - 32%, ori aceasta reprezintă o treime din cifra de afaceri realizate de un producator de medicamente în România. Unul din trei pacienți, în această situație, este finanțat exclusiv de către producătorii de medicamente și nu de către sistemul de sănătate", a explicat acesta.

Trustul de presă DC Media Group, din care fac parte DC News, DC Business şi DC Medical, a organizat, la data de 27 FEBRUARIE 2020, "HEALTH ROMANIA – Ediția a III-a: FINANȚAREA SISTEMULUI DE SĂNĂTATE. FINANȚAREA TREBUIE SĂ URMEZE PACIENTUL?".

 

Te-ar putea interesa și ....
Sanatate Vezi toate articolele
Crossuri parteneri