Urmărește emisiunea live
Daniel Cristea-Enache lansează Linia de contur
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
Criticul literar Daniel Cristea-Enache își lansează vineri, 15 noiembrie, ora 12.00, în Sala de Consiliu a Uniunii Scriitorilor din România (Calea Victoriei nr. 133), cartea „Linia de contur", un volum de critică literară dedicat prozei.

Cartea va fi prezentată de Nicolae Manolescu și Răzvan Voncu, iar moderator va fi Paul Marinescu, director editorial al editurii Spandugino. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

Despre autor

Daniel Cristea-Enache s-a născut la 19 februarie 1974 la București. Este critic și istoric literar, eseist și conferențiar universitar la Catedra de Istoria Literaturii Române a Universității din București, director de imagine al Uniunii Scriitorilor din România și al revistei online Literatura de azi De-a lungul timpului a publicat mai multe cărți printre care: Sertarul Scriitorului Român (Dialoguri pe hârtie), Convorbiri cu Octavian Paler, Cinematograful gol, Aproape liber etc.

Despre Daniel Cristea-Enache, Nicolae Manolescu scrie în Istoria critică a literaturii române, ediția a II-a:

„Din 1995 și până astăzi, aproape fără întrerupere, Daniel Cristea‑Enache a publicat cronică literară în reviste (Adevărul literar și artistic, Caiete critice, România literară și altele), adunată în câteva volume: Concert de deschidere, București Far West. Secvențe de literatură română, Timpuri noi, iar acum în ampla culegere de față. Niciunul dintre colegii lui de generație n-a dat dovadă de atâta consecvență, deși destui au început, ca și el, prin a scrie critică de întâmpinare, renunțând însă relativ repede, atrași de felurite miraje. Daniel Cristea-Enache rămâne cronicarul literar al generației 2000. Consacrate cu precădere, în primii ani, unor autori aparținând generațiilor vechi, cronicile lui se ocupă tot mai des de scriitorii tineri. Volumele succesive oferă un catalog cvasicomplet al poeților, prozatorilor și criticilor generației 2000, ca, de altfel, și al celor din generațiile anterioare."

Referindu-se la noua sa apariție editorială, autorul susține:

„Volumul de față este dedicat prozei (romane, nuvele, povestiri) și literaturii subiective (non)ficționale (memorialistică, jurnale, epistolare, autobiografii, cărți de călătorii, volume cu documente din arhivele CNSAS, cărți de dialoguri, eseistică filtrată biografic, publicistică ficționalizată). Pentru prima oară într-o carte a mea de cronici, proza «obiectivă» e împletită cu literatura «subiectivă», în interiorul unei aceleiași generații, confruntată cu un context istoric."

Recent D.C.E a fost distins cu premiul Scriitorul lunii septembrie 2019, pentru volumul „Linia de contur" (editura Spandugino) și pentru activitatea de cronicar literar din paginile revistei „România literară", fiind nominalizat pentru premiul Scriitorul anului.
Realizată în condiții grafice de excepție, Linia de contur (737 p.) însumează rodul muncii de mai bine de un deceniu a autorului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel