Daniel Cristea-Enache, lecție pentru Godină: Toți polițiștii pe care i-am cunoscut sunt net superiori intelectual
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Daniel Cristea-Enache, replică pentru Godină
Daniel Cristea-Enache, replică pentru Godină
Criticul literar Daniel Cristea-Enache i-a dat o replică lui Marian Godină, polițistul care se crede scriitor.

În perioada sărbătorilor de iarnă, în librării a crescut cererea pentru cărţile unor autori precum Mihai Bendeac, Andrei Ciobanu sau Marian Godină, în dauna unor autori din literatura clasică. Daniel Cristea Enache a explicat, pentru DC NEWS, care sunt motivele din spatele acestui fenomen. 

"Nu este o tendinţă doar în România, este o tendinţă europeană şi globală. Când vom reveni la normal şi vom merge în alte ţări, vom vedea că în aeroporturi şi în zonele unde se vând cărţi vom vedea că pe primul raft sunt aşa numitele bestseller-uri internaţionale. Acestea sunt cărţi de paraliteratură, nu de literatură propriu-zisă. 

Cărţile care se cer tot mai des în România, cum sunt cele scrise de Mihai Bendeac, Andrei Ciobanu, Marian Godină, se încadrează în aceeaşi sferă, a paraliteraturii. Sunt cărţi de ficţiune precară, scrise de autori care au alte merite decât acela de a fi scriitor. Sunt vedete, influenceri, actori, cântăreţi, orice altceva decât scriitori profesionişti”, a spus criticul literar Daniel Cristea-Enache într-un interviu pentru DC News.

Rândurile de mai sus l-au supărat foarte tare pe marele scriitor Marian Godină. Polițistul, care s-a gândit să creeze așa-zise opere, îl numește, printre altele, îngâmfat pe profesorul Daniel Cristea-Enache.

Criticul literar i-a dat o replică:

”Dl Marian Godină s-a supărat amarnic fiindcă s-a regăsit într-un interviu dat de mine acum o vreme la DC News, în care mă refeream și la capodoperele sale: “Sunt cărţi de ficţiune precară, scrise de autori care au alte merite decât acela de a fi scriitor. Sunt vedete, influenceri, actori, cântăreţi, orice altceva decât scriitori profesionişti. ”După ce declară că nu a auzit niciodată de mine, dl Godină mă numește în mod repetat “scriitor” (?) și, ca un fel de insultă, “tocilar” (!)...

Aveam impresia că dl Godină a citit mai multe cărți decât a scris și că e un fel de polițist cu un orizont mai larg decât media polițiștilor. Din păcate pentru domnia sa, toți polițiștii pe care i-am cunoscut eu sunt net superiori intelectual dlui Godină. Nu i-am cunoscut și pe milițienii de pe vremuri ca să pot face o comparație, dar dacă i-aș fi cunoscut, mă tem că și ei mi-ar fi făcut o impresie mai bună decât dl Godină care nu distinge între scriitor și critic literar sau între ficțional și non-ficțional. Iată la ce e bună școala: te învață lucruri pe care alții le știu deja”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel