”Darul” oficialităților române. Păcatul în care cădem mereu. Ce spune criticul literar Daniel Cristea-Enache / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Criticul literar Daniel Cristea-Enache, într-o emisiune cu scriitorul Flaviu George Predescu la DC News, a spus ce ”dar” au oficialitățile române.

Marele poet Mihai Eminescu a fost ales post-mortem, în anul 1948, membru al Academiei Române, când începeau anii sumbri pentru țara noastră. Criticul literar Daniel Cristea-Enache a vorbit la DC News despre acest subiect.

”Privind în istoria noastră culturală, vedem că noi, românii, avem un mare ”dar” de a ne aprecia creatorii când ei nu mai sunt în viață, de a-i aprecia postum. Eminescu a sfârșit cum a sfârșit. Caragiale a ales calea exilului. Brâncuși a vrut să doneze toată opera sa statului român, iar statul român a refuzat. Ba chiar, în anii '50, a încercat să demoleze Coloana Infinitului trăgând de ea cu mașini speciale, dar a rezistat.

Enescu a murit în mizerie în Occident. Vorbim despre unii dintre cei mai mari creatori ai noștri care, în timpul vieții lor, nu au fost recunoscuți ca atare de către oficialitatatea culturală. Cu ce-l mai încălzea pe Eminescu că era numit membru post-mortem al Academiei Române? Numirea a fost făcută în anii instalării comunismului la noi. Această onoare care i se făcea era pentru a-l anexa simbolic și pentru a întări panteonul noii epoci.

Cu ce ne mai încălzește pe noi, de pildă, că opera lui Brâncuși este vizitată de foarte mulți turiști, fiind chiar în fața Muzeului de Artă Modernă de la Paris în timp ce noi am fi putut deține toată opera care ne fusese donată de către marele artist? Avem o foarte bună cunoaștere a marilor noștri creatori în posteritatea lor”, a spus criticul literar Daniel Cristea-Enache la DC News.

Iată emisiunea dedicată lui Mihai Eminescu:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel