De ce fac murăturile floare. Cea mai mare greșeală pe care o faci
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Sursa foto colaj: Facebook Daniel Spac / Xenia Olteanu
Sursa foto colaj: Facebook Daniel Spac / Xenia Olteanu
Știi de ce fac murăturile floare? Iată unde este posibil să greșești în momentul în care le pui. 

Floarea la murături este un soi de mucegai fin care se dezvoltă în saramură, dacă legumele nu au fost bine spălate, iar borcanele nu au fost sterilizate corect. Murăturile mai fac floare și în cazul în care capacele nu au fost închise etanș, iar bacteriile pătrund la saramură și o tulbură, scrie unica.ro.

Este foarte important să pui la murat numai legume sănătoase, fără zgârieturi și lovituri unde s-au dezvoltat deja bacterii. Toate legumele pe care le pui la saramură trebuie spălate foarte bine, cu mai multe jeturi de apă rece. Unele dintre ele pot fi spălate și cu bicarbonat de sodiu. Se face o soluție de apă cu o linguriță de bicarbonat, se spală legumele bine și apoi se clătesc cu jet de apă rece.

Borcanele se spală bine cu apă caldă și detergent și apoi se clătesc câteva minute într-un vas cu apă clocotită. Apa de la robinet se clocotește bine și se lasă să se răcorească înainte de a face saramura. Iar dacă ai apă de la fântână, este mult mai bună!

Se folosesc întotdeauna crenguțe fragede de vișin, foarte bine spălate cu un burete nou și apă rece. Crenguțele de vișin conțin substanțe cu efect antibacterian și împiedică înmulțirea mucegaiului alb care apare pe murături. Murăturile sunt bune sărate și picante, dar condimentele se adaugă nu doar pentru savoare și aromă, ci și pentru rolul lor antibacterian. Atât usturoiul, cât și ceapa, hreanul și boabele de muștar împiedică apariția mucegaiului și mențin saramura limpede și curată.

Vezi și: De ce se tulbură zeama murăturilor. Greșeala mare pe care o faci

Castraveți murați cu ceapă la borcan

Ingrediente

- un kg castraveţi de grădină
- 2 cepe
- 1 1/2 linguri sare
- 200 g zahăr pudră
- 120 ml oţet de mere
- 250 ml oţet din vin alb
- 1/2 linguriţă boabe de muştar

Cum se prepară

Se spală şi se taie castraveţii felii subţiri și se amestecă cu sare şi se lasă să stea 90 de minute la frigider, potrivit retetepractice.ro. Apoi, se pun castraveţii într-o strecurătoare şi se trec sub un jet de apă rece. Se scurg bine şi se pun într-un vas cu ceapă tăiată peştişori. Se repartizează în borcane. Zahărul, cele două tipuri de oţet şi boabele de muştar se clocotesc şi apoi se toarnă peste castraveţi. Se pun capace şi se întorc cu gura în jos. Sunt buni pentru consum după 12 ore sau se pot conserva mai mult timp.

Vezi și: Castraveți marinați, rețeta. Ies crocanți și gustoși

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel