De ce rup bondarii INTENȚIONAT frunzele. Motivația din spatele distrugerii
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Bondarii ajută plantele să producă flori mai devreme decât ar trebui, a descoperit un nou studiu.

Bondarii ajută plantele să producă flori mai devreme decât ar trebui, a descoperit un nou studiu, conform Daily Mail.

Insectele care au ieșit din hibernare mai devreme în acest an, din cauza schimbărilor climatice, pot suferi din cauza lipsei polenului, fiindcă unele plante încă nu au înflorit, spun cercetătorii europeni.

Astfel, bondarii mușcă frunzele plantelor care nu au înflorit încă și provoacă daune intenționate într-un mod în care accelerează înflorirea. În experimente, comportamentul neobișnuit a avut un efect drastic asupra producției de flori, plantele înflorind cu 2-4 săptămâni mai devreme.

Explicațiile comportamentului

„Știm că alți factori de stres, precum seceta sau infecția cu patogeni, pot provoca înflorirea timpurie", a spus coautorul studiului dr. Mark Mescher. „În acele cazuri, ar putea semnala o schimbare de strategie a plantelor pentru investiția în reproducție pe termen scurt atunci când planul de supraviețuire pe termen lung este amenințat".

„La nivel de mecanism, daunele produse de albine ar putea declanșa răspunsuri psihologice în plantă – lucru pe care îl investigăm deocamdată", a continuat doctorul. „Comportamentul destructiv ar putea fi benefic albinelor prin accesul timpuriu la resursele florale, nectarul și polenul, iar plantele ar putea beneficia prin reacția la un stimul care le face conștiente că albinele sunt prezente și pot poleniza florile".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel