De la Ana Aslan, cu dragoste!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Mihailov
WhatsApp
Institutului Naţional de Gerontologie și Geriatrie “Ana Aslan”  Foto: Crișan Andreescu
Institutului Naţional de Gerontologie și Geriatrie “Ana Aslan” Foto: Crișan Andreescu
Era o zi friguroasă, de decembrie, când am păşit pentru prima oară în curtea Institutului Naţional de Gerontologie și Geriatrie “Ana Aslan”, de la Otopeni. Se întâmpla în anul 2007, când centrul de tratament faimos pentru miracolul rejuvenării, încă nu-şi recăpătase strălucirea. Mi-am vizitat atunci o prietenă internată pentru tratament. Camera ei era spaţioasă, dar mi-a amintit de vechile hoteluri din perioada comunistă. Astăzi, centrul de tratament nu mai are nimic din ce văzusem cu doisprezece ani în urmă. A răsărit, parcă, un alt spaţiu, cu alte clădiri, un centru modern şi dotat la standarde internaţionale, care şi-a redeschis porţile pentru a-şi primi pacienţii din întreaga lume, aşa cum şi-a dorit, încă de la început, cea care a ridicat acest institut, celebra cercetătoare Ana Aslan.

La jumătatea secolului tracut, Ana Aslan a cucerit Lumea cu tratamentul miraculos de întinerire. Institutul a fost conceput de marea doamnă a cercetării româneşti, academician profesor doctor Ana Aslan, fiind înființat în anul 1952, printr-o hotărâre de guvern. Institutul a fost un adevărat act de pioinierat, la nivel mondial, şi a devenit celebru în foarte scurt timp.

Salonul central al Institutului de la Otopeni  Foto: Crișan Andreescu

De la înființare, pâna în anul 1988, Institutul a fost condus de Acad. Prof. Dr. Ana Aslan, având ca obiect de activitate asistența medicală geriatrică, cercetarea și gerontologia socială. În 1964 preşedintele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) l-a propus ca model de Institut de geriatrie pentru țările dezvoltate.

Pe harta internaţională a turismului medical

 

Clădirea din strada Mănăstirea Căldărușani nr. 9, care este și sediul central al Institutului, face parte din patrimoniul arhitectural al Capitalei, fiind creația arhitectului I. D. Berindei, cu decorațiuni de ceramică în stil neo-românesc. În anul 1974, Institutul s-a extins, cu o secție clinică nouă, remarcabilă prin confortul interior și spațiile largi, situată într-un decor natural excepţional, pe o suprafață de 33 de hectare, la Otopeni. Peste 30 de șefi de state și foarte multe celebrităţi ale lumii artistice și culturale au venit aici pentru a beneficia de miraculoasele tratamente de întinerire. Centrul de tratament a ajuns în scurt timp la 600 de paturi, în clinicile de la Otopeni și din Căldărușani nr. 9. S-au mai deschis un ambulatoriu în București şi alte 190 de cabinete de geriatrie în toată țara, incluzând secțiile exterioare ale hotelurilor de la Eforie, Mangalia, Herculane, Băile Felix şi alte staţiuni balneare.

Una dintre sălile de sport de la Otopeni  Foto: Crișan Andreescu

Institutul Ana Aslan a devenit una dintre mărcile cele mai importante pentru România, aducând statului venituri uriaşe, de până la 17 milioane de dolari pe an, în perioada 1972-1985. După 1990, institutul a intrat într-un con de umbră şi a urmat o perioadă de declin, deşi, până atunci era unul dintre cele mai importante puncte de pe harta internaţională a turismului medical. După aproximativ două decenii, meritele Școlii de Geriatrie din Romania au fost recunoscute, la nivel internaţional, apoi s-a trecut într-o nouă etapă, pentru restabilirea și extinderea colaborărilor institutului cu celebre clinici din Suedia, Franța, Italia, Spania, Indonezia, Tailanda și Orientul Mijlociu. Au apărut opțiuni noi şi în activitatea de cercetare, pentru programul de prevenție a factorilor de risc, începând cu vârsta de 45 de ani, şi pentru tratamentul polipatologiei specifice vârstnicului.

Procedurile de rejuvenare... ale Institutului

 

Metoda medicală de tratament Ana Aslan este marcă înregistrată a Institutului, însă pentru creme şi alte produse cosmetice există şi alte tipuri de contracte, cu mai multe cabinete medicale sau centre SPA din toată ţara. Iar numele Ana Aslan este legat, în primul rând, de întinerire, de rejuvenare, de acele tratamente miraculoase care contribuie la o longevitate activă pentru cei ce le urmează.  Brandul Gerovital este, astăzi, unul dintre cele mai căutate de toţi cei care vor să-şi conserve tinereţea, dar şi de cei care au nevoie de recuperare. Capitala României a reintrat, în forţă, pe harta celor mai importante destinaţii ale turismului medical, de la renovarea şi relansarea pe piaţa mondială a Institutului Ana Aslan de la Otopeni, care acum este dotat cu cele mai moderne aparate medicale şi le oferă pacienţilor spaţii de cazare în camere de trei şi patru stele, la cele mai înalte standarde de confort.

Sufrageria și unul dintre dormitoarele apartamentului în care au locuit, în timpul tratamentului la Institutul de la Otopeni, Charlie Chaplin, Claudia Cardinale și Iosip Broz Tito, liderul Republicii Socialiste Federative Iugoslavia   Foto: Crișan Andreescu


"Suntem singurul spital din ţară care are ca scop principal prelungirea vietii active prin abordarea fenomenului de îmbătrânire. Baza de tratament de la Otopeni este renovată şi a devenit cea mai completă bază de recuperare din România, cu toate tipurile de tratament care se fac în Europa, la clinicile mari, private. Tot pentru sediul din Otopeni intenționăm să deschidem un ambulatoriu integrat, care să asigure astfel accesul la serviciile noastre unui număr cat mai mare de pacineţi români și străini. În zona de spital am început procesul de renovare al apartamentelor și al camerelor. Avem camere de trei şi patru stele, în apartamente vaste, cu suprafaţa între 50 şi 190 de metri pătraţi, dotate cu televizor, aer condiţionat, frigider şi tot ce presupune confortul unei camere de hotel moderne. Continuăm îmbunătățirile cu zona de servicii suport: avem un sistem de trasabilitate a pacientului și a actului medical, anul viitor vom renova și vom dota blocul alimentar", a explicat Anca Ştefan, managerul Institutului.

SPA cu personal medical şi tratamente cosmetice unice

 

În total, Institutul Ana Aslan poate primi 580 de pacienţi, atât la sediul din Otopeni, cât şi la sediul central, din Bucureşti. La Otopeni sunt 326 de paturi, câte două în fiecare cameră. Cei mai mulţi pacienţi vin aici pentru metoda de tratament Ana Aslan, unică în țară, combinată cu servicii de fizioterapi, de recuperare. "Anul acesta am crescut numărul pacienţilor externi şi avem parteneriate cu agenţii de turism din Egipt şi China, care se vor fructifica începând de anul viitor. Toate procedurile sunt realizate de personal medical, iar echipamentele sunt de ultimă generaţie, astfel încât tratamentele sunt foarte eficiente", a mai explicat managerul.

Pianul din biblioteca Institutului  de la Otopeni. La el a cântat și Charlie Chaplin  Foto: Crișan Andreescu

Institutul are acum relaţii contractuale cu mai multe clinici din ţară și din străinătate iar din 2020 se doreşte extinderea acestora. "În Bucureşti, Institutul Ana Aslan are acum trei sedii: cel de la Otopeni, sediul central şi ambulatoriul de specialitate din strada Spătarului nr 15, dar ar trebui să avem în fiecare judeţ cel puţin un spital partener sau o secţie exterioară a noastră, astfel încât să asigurăm asitența medicală pentru cât mai mulți pacienți. Lista de așteptare la institute este de aproape 2000 de persoane. De multe ori facem programări cu 6-7 luni înainte", explică Anca Ştefan.

Istoria tinereţii fără bătrâneţe

 

Primul medicament creat de Ana Aslan pentru întârzierea procesului de îmbatrânire a fost elaborat între anii 1946 și 1956, având la bază numeroase cercetări clinice și experimentale. Rezultatele acestui studiu fac obiectul lucrării „Novocaina - factor eutrofic și întineritor”, publicată împreuna cu Prof. C. I. Parhon în 1955. Un an mai târziu, în 1956, Gerovitalul a fost prezentat pentru prima data lumii medicale internaționale, la Congresul Therapiewoche de la Karlsruhe, apoi la Congresul European de Gerontologie de la Basel.

Imagini din biroul Anei Aslan  Foto: Crișan Andreescu

Ana Aslan a rămas în instoria omenirii ca femeia care a învins bătrânețea, care a creat primul medicament pentru amânarea îmbătrânirii, Gerovital H3 - sau „miracolul românesc împotriva îmbătrânirii”. Ana Aslan a fost ea însăşi o persoană longevivă. A trăit peste 90 de ani și s-a menținut activă până în ultimele clipe ale vieții. Cercetătoarea a recomandat tratamentul cu Gerovital începând de la vârsta de 40 de ani, pentru a întârzia cât de mult posibil apariția bolilor bătrâneții.

Autograf al lui Salvador Dali, pentru Ana Aslan  Foto: Crișan Andreescuf

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel