DECIZIA care schimbă tot pentru Liviu Dragnea
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea
Curtea de Apel București a admis, astăzi, cererea de strămutare formulată de Liviu Dragnea în dosarul privind liberarea condiționată.

Curtea de Apel Bucureşti a dezbătut astăzi cererea depusă de Liviu Dragnea, prin care fostul lider PSD solicita strămutarea dosarului privind liberarea sa condiţionată de la Tribunalul Bucureşti la un alt tribunal din ţară. Cererea de strămutare a fost admisă, potrivit Antena3. 

Decizia de astăzi a Curții de Apel București este definitivă.

Cum cererea de strămutare formulată de Liviu Dragnea a fost admisă, hotărârea Tribunalului București, prin care s-a respins liberarea condiţionată, este desfiinţată prin efectul legii.

Acest lucru nu înseamnă, automat, că Dragnea va fi eliberat, ci că cererea de liberare va fi rejudecată de un alt tribunal aflat în circumscripţia Curţii de Apel Bucureşti.

Rejudecarea cazului în faza contestației va avea loc la Tribunalul Giurgiu.

Liviu Dragnea a reclamat că judecătorii de la Tribunalul Capitalei au protestat față de legile Justiției din timpul guvernării PSD. 

Decizia Curții de Apel București 

'Sentinţa penală nr.119/F din 14.06.2021 – Admite cererea de strămutare formulată de către petentul Dragnea Liviu Nicolae cu privire la dosarul nr.7901/302/2021. În baza art.74 alin.2 Cod proc.penală dispune strămutarea judecării contestațiilor formulate de către petentul Dragnea Liviu-Nicolae și de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție împotriva Sentinței penale nr.1025 pronunțată la data de 27.04.2021 de către Judecătoria sectorului 5 București în dosarul nr.7901/302/2021 de la Tribunalul Bucureşti la Tribunalul Giurgiu. În baza art.74 alin.5 Cod proc.penală desfiinţează Decizia penală nr.529 din data de 27.05.2021 pronunţată de către Tribunalul Bucureşti – Secţia I penală în dosarul nr.7901/302/2021. În temeiul art.74 alin.4 Cod proc.penală înştiinţează Tribunalul București și Tribunalul Giurgiu despre admiterea cererii de strămutare. În baza art.275 alin.3 Cod proc.penală cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică azi, 14 iunie 2021.'

Amintim că procesul a fost amânat după ce judecătorul desemnat în acest caz, Benone-Alin Răduinea, a făcut cerere de abţinere, pe motiv că există o suspiciune că imparţialitatea sa este afectată, el fiind schimbat din complet.

Cererea de liberare condiționată a fost respinsă pe 27 aprilie

Pe 27 aprilie, Judecătoria Sectorului 5 a respins, ca neîntemeiată, cererea de liberare condiţionată depusă de Liviu Dragnea, care execută la Penitenciarul Rahova o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

În motivarea deciziei, magistratul de la Judecătoria Sectorului 5 spune că Liviu Dragnea îndeplineşte fracţia de 2/3 din pedeapsă, necesară pentru a fi liberat condiţionat, însă, din analiza coroborată a situaţiei personale a fostului lider PSD, instanţa nu şi-a format convingerea că acesta a dat dovezi temeinice de îndreptare.

"Instanţa apreciază că scopul pedepsei nu poate fi atins la acest moment prin liberarea petentului. Astfel, raportat la funcţia de exemplaritate a pedepsei, fiecare cetăţean trebuie să fie conştient de consecinţele la care s-ar expune în cazul încălcării legii penale. Eliberarea petentului, prin simpla împlinire a fracţiei şi în contextul unui comportament civilizat - normal de altfel, ar fi de natură a avea un efect total opus. Evident, o astfel de măsură nu ar fi de natură a avea un efect descurajant, ba din contră, ar dovedi o lipsă de reacţie din partea statului faţă de cei care încalcă normele legale", spunea Judecătoria Sectorului 5.

Liviu Dragnea se află în penitenciar din 27 mai 2019, când a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel