Declarația pe propria răspundere - Modelul NOU. Cum se completează online
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Grupul de Comunicare Strategică a lansat platforma electronică pentru completarea online a declarațiilor pe proprie răspundere. Iată cum se completează și ce trebuie să știi. 

În primul rând, trebuie clarificate câteva idei importante. 

1. Formularul lansat de STS este singura platformă avizată, sigură și care NU fură date personale. 

2. Declarația se completează online, se descarcă, se printează și se semnează de mână.

3. La ieșirea din casă, se prezintă declarația pe proprie răspundere semnată, alături de cartea de identitate.

Precizările exacte ale autorităților

"Platforma formular.sts.ro este pusă la dispoziția populaţiei în vederea completării online a documentelor justificative prevăzute de art. 4 din Ordonanta militara nr. 3/2020. Ulterior generării, documenentul se tipărește și se semnează. Utilizați această platformă doar dacă este absolut necesar să părăsiți locuinţa. Menționăm că documentele necesită semnătura olografă (=scrisă cu pixul pe foaie) pentru autentificarea acestora. Este foarte important de menționat că datele personale nu sunt prelucrate de către STS, acestea rămân în telefonul/calculatorul utilizatorului", informează Grupul de Comunicare Strategică.

DESCARCĂ DOCUMENTUL DE AICI

SINGURA platformă electronică AVIZATĂ!

"Precizăm faptul că formular.sts.ro este singura platformă electronică avizată pentru completarea declarațiilor pe proprie răspundere/adeverințe de angajator", mai transmite Grupul de Comunicare Strategică.

Completarea documentului

Cu alte cuvinte, documentul trebuie descărcat, printat și semnat, pentru a avea valoare juridică. 

"Secțiunea destinată semnăturii din formularul online a fost eliminată, întrucât cadrul legal în vigoare nu prevede o altă posibilitate de a certifica înscrisurile sub semnătură privată (cum este cazul declarației pe proprie răspundere) decât printr-o semnătură olografă sau prin semnătura electronică. Or, semnătura electronică, așa cum am precizat mai sus, se obține printr-o procedură mai complexă, conform legii speciale menționate.

În lipsa semnăturii olografe, valoarea juridică a declarației pe proprie răspundere ar fi nulă. Potrivit articolului 268, alineatul 1 din Codul de Procedură Civilă, "semnătura unui înscris face deplină credință, până la proba contrară, despre existența consimțământului părții care l-a semnat cu privire la conținutul acestuia", au explicat autorităţile.

DESCARCĂ DOCUMENTUL DE AICI

Ce documente trebuie să prezinți autorităților dacă ieși din casă

"Pe timpul verificărilor făcute de autorități, persoanele pot prezenta declarația pe proprie răspundere/adeverința de angajator direct de pe telefon (cu semnătură olografă aplicată) împreună cu actul de identitate, pe care personalul abilitat cu verificarea acestora le va putea fotografia". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel