Declarațiile ministrului Finanțelor despre ratele românilor. Tot ce TREBUIE să știi
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a făcut declarații despre ratele românilor.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a făcut declarații despre ratele românilor, pentru Realitatea Plus.

„Soluția este gata și am negociat, am propus băncilor să mergem, totuși, până la 9 luni. Aici, fiecare cetățean va decide care este perioada pentru care vor să-și amâne ratele. Se va face la cerere și nu există niciun fel de restricționare. Nu este nevoie de certificat de stare de urgență, nu este nevoie de alte piedici. Doar ce care cred că nu pot face față în această perioadă și vor să-și amâne ratele la bancă, vor face o cerere la bancă. Detaliile vor veni într-o Ordonanță de Urgență pe care o voi propune mâine, în ședința de guvern", a transmis Florin Cîțu, pentru Realitatea Plus.

Nu există limite

„Nu există niciun fel de limită aici. Cei care au rată la bancă și doresc să-și amâne ratele vor putea să facă o cerere – persoane fizice și persoane juridice – și, în baza acestei cereri, pot să beneficieze de o amânare a ratelor, pe o perioadă de până la 9 luni. Este propunerea mea din acest moment, discutată și cu Banca Națională și cu sistemul bancar. Ne-am asigurat, va fi lichiditate în sistem. De aceea au durat mai mult discuțiile, să ne asigurăm că, dacă se amână ratele pentru 9 luni de zile, sistemul bancar nu are probleme de finanțare. În acest moment știm sigur că o să funcționeze, dacă mergem pe această variantă", a mai spus Cîțu.

Tot sistemul bancar se supune

„Este o Ordonanță de Urgență, deci este o discuție cu tot sistemul bancar. Reeșalonarea se va face pe o perioadă lungă de timp, poate pe tot restul creditului. Nu va exista această problemă. Și statul intervine pentru susținere, veți vedea exact în forma finală. Nu ne gândim doar pentru aceste 9 luni de zile, vom ajuta și încă 12 luni după aceea, dar forma finală o veți vedea în OUG", a precizat ministrul.

Riscul este minim, reeșalonarea se va face echilibrat

„Nu există acest risc, nimeni nu va fi pus să plătească într-o lună tot ceea ce a fost amânat. Diferența de dobândă se va plăti reeșalonat, pe o perioadă lungă de timp, astfel încât să nu fie o povară pentru cei care au rată la bancă", a asigurat ministrul Finanțelor.

Solicitare telefonică sau prin email

„Vedem cum se poate face logistic, eu propun să se facă cât mai simplu, fiindcă toate băncile din România au call-center foarte bun. Se poate face inițial printr-un telefon, iar mai apoi să se trimită un email. Dacă nu, să se facă doar prin email", a încheiat Cîțu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel