Dedesubturile crimei înfiorătoare din București. Detectivul criminalist Untaru, despre gestul care dă fiori
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Ce s-a întâmplat în mintea bărbatului care și-a ucis soția în timp ce unul dintre cei trei copii, o fată de 15 ani, se afla în casă? Declarațiile exclusive ale celebrul detectiv criminalist Mihai Untaru, comisar-șef (r).

Celebrul detectiv criminalist Mihai Untaru a răspuns pentru DC News la câteva dintre întrebările apărute în spațiul public în cazul crimei din București. Ce l-a determinat pe individ să-și ucidă soția de față cu fiica de 15 ani? Faptul că ucigașul a spălat cuțitul și a plecat din locuință, salutând o vecină ca și cum nimic nu s-a întâmplat, în drum spre secție, scoate la iveală un detaliu terifiant din punct de vedere psihologic. 

„Caz tipic de Psihiatrie”

Mihai Untaru ne-a dezvăluit privind acest caz că se încadrează perfect, după primele informații apărute în presă, în tipologia cazurilor de cedare. Celebrul detectiv criminalist, comisar-șef (r), spune că, din perspectiva psihanalitică, nu e deloc ușor să intri în logica agresorilor de acest gen până la audieri. 

Pare-se că gestul bărbatului din Capitală nu are o explicație într-o logică morală și „partea neagră” se găsește în subsolul minții. Printre aspectele relevante pentru a înțelege cât de cât ce s-a întâmplat, intră în principal educația, nivelul de morală și personalitatea agresorului. 

„Unui om care i se rupe logica de viață și-și ucide partenerul într-un asemenea stil, dar care mai păstrează ceva din gestica omului normal: curățenie, având în vedere că și-a spălat cutițul... Nu suporta sângele. E un caz tipic de cedare. Din punct de vedere psihanalitic, e destul de greu să intri în logica lor până când nu e audiat. Declanșarea unor asemenea tipuri de gesturi fatale criminologice nu au o explicație într-o logică normală. Ele se găsesc în subsolul minții individului în funcție de educație, de nivelul de morală pe care îl are, dacă e un tip coleric sau nu. Pare că nu e de vreme ce a salutat-o pe vecină. În același timp, o ură îndreptată scurt împotriva celui apropiat, omului de lângă tine, are multe zone negre ca explicații. Explicații normale nu prea s-au găsit. Ori a suportat vreun accident cerebral interior care i-a afectat clar tot ce înseamnă simț de răspundere, toate efectele normale, milă, dragoste... Toate acestea au fost atrofiate într-o secundă”, a declarat Mihai Untaru pentru DC News.

„Dacă nu e autoapărare, acest tip are mereu explicații pe fond psihiatric. Pur și simplu elemente de psihiatrie în analiză pur medicală. Nu e o explicație logică. Un om care are trei copii... Indiferent ce a făcut femeia, vorbind poți să te descarci și să găsești o soluție”, a mai spus celebrul detectiv criminalist. 

De asemenea, Mihai Untaru ne-a mai spus că, „dacă în timpul interogatoriilor va fi identificat că are o logică în ceea ce explică, s-ar putea ca șocul pe care l-a produs să fi avut urmări fatale. Ce-a făcut pe urmă? A șters cuțitul”. 

„Trebuie văzut, puse cap la cap celelalte lucruri. În asemenea situații, formele de explicare într-o logică normală nu-și au rostul. Nu acționează în logica normală. Una e să analizezi o crimă în legitimă apărare. E o ură care la un moment dat plesnește fără niciun fel de explicații. E foarte greu de analizat”, a mai declarat Mihai Untaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel