Urmărește emisiunea live
Delta Dunării, sub greutatea unor mișcări de culise. Jocuri strategice cu sume uriașe
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
O anchetă despre ce se întâmplă în Delta Dunării a scos la iveală jocurile de culise și sumele uriașe care se învârt, din care statul primește o firimitură. 

Juristul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, Radu Voicu, a încercat să obțină autorizația de mediu pentru două firme care practicau agricultura în Delta Dunării, însă fără succes. Au fost respinse cererile, pentru că ar fi fost chiar de natură penală, nu doar cu încălcarea legii, conform catavencii.ro

Conform sursei citate, autorizarea celor două firme ar fi fost una din care ar fi rezultat sume impresionante de bani pentru ”italienii care operează prin intermediul unei firme din Luxemburg”, dar și pentru ”cei dispuși să-și asume riscuri”. 

Cine acționează în Deltă

După 1990, în Delta Dunării au rămas mii de hectare de teren agricol nou, adică nerevendicabil, neretrocedabil, pentru că nu exista în momentul naționalizării. În febra privatizărilor, nu au putut fi vândute pe doi bani. Conform sursei citate, ecologiștii vor de 31 de ani aceste terenuri, pentru a opri dispariția unor specii de pești, animale și plante, dar oamenii locului ar avea mai degrabă interes să rămână terenuri agricole și să producă. ”Ar fi un mare pas înainte dacă măcar concesiunile piscicole ar redeveni amenajări piscicole, dar, în mod straniu, nici acest lucru nu se întâmplă, multe dintre concesiunile piscicole din județul Tulcea fiind secate și folosite actualmente ca terenuri agricole” arată ancheta Cațavencii. În urmă cu 20-25 de ani, CJ Tulcea ar fi vrut să concesioneze terenurile, 32.000 de hectare, dar s-au găsit greu firme care să le vrea, pentru că sunt reguli de respectat (n.r. se poate practica doar agricultura ecologică) dincolo de accesul dificil. S-au găsit doi concesionari mari, o firmă de stat care opera de pe vremea lui Ceaușescu și un grup de italieni care operează printr-o companie din Luxemburg două firme din România. ”Timp de 20 de ani, marii concesionari au profitat de aceste redevențe mici, departe de valorile pieței, iar din momentul intrării oficiale a României în UE, adică din ianuarie 2007, au început să încaseze subvenții serioase pentru fiecare hectar.” mai arată sursa citată. Au mai beneficiat de un spor pentru zonă defavorizată și de subvenții pentru agricultura bio/eco, ceea ce a dus la situația în care agricultura din Deltă să fie extrem de profitabilă. 

Jocuri de culise

Când s-a apropiat ziua expirării contractelor de concesiune, firmele controlate de italieni și-au expus dorința de a prelungire a contractelor la aceleași redevențe, în baza unei clauze contractuale care prevedea posibilitatea. Însă CJ nu ar mai fi dorit prelungirea, în condițiile în care avea nevoie de bani și o estimare din 2017 arată că, la licitație, s-ar putea obține redevențe de 160-200 de euro/hectar pe an pentru 22.000 de hectare ale celor trei mari companii. Aducând redevențe la zi, CJ Tulcea ar fi putut câștiga anual 4,5 milioane de euro anual, față de 400.000 cât lua în 2017. Concesionarii au atacat însă în instanță încetarea contractelor, asta deși ar fi fost prinși că au încălcat clauze contractuale. Deși contractele ar fi trebuit să înceteze atunci, ele ar fi tărăgănate de mai bine de patru ani, timp în care concesionarii desfășoară activități agricole pe respectivele terenuri în continuare. 

În ajutorul companiilor deținute de italieni, se pare că ar fi sărit consilieri județeni ai PNL, care au propus prelungirea contractelor fără licitație, propunerea nefiind votată în ședințele CJ Tulcea. Însă, se pare, arată sursa citată, că negocierile au continuat între reprezentanții companiilor și conducerea PNL Tulcea, într-un local deținut de un liberal. Calculele ar fi fost unele care ar fi devenit realitate dacă rezultatul alegerilor locale ar fi fost cele sperate, însă nu s-a întâmplat acest lucru, ceea ce a reprezentat o adevărată lovitură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel