Demisie la vârful NASA
Autor: Crişan Andreescu pe 22 mai, 10:04 | Magazin

Demisia directorului NASA ar fi legată de gestionarea contractului landerului pentru programul Artemis

Doug Loverro, directorul  misiunilor spațiale umane al NASA a demisionat la mai puțin de un an de la obținerea funcției.

Directorul programului pentru misiuni cu echipaj uman din cadrul NASA, Doug Loverro, a demisionat, potrivit unui document intern adus la cunoştinţă angajaţilor agenţiei, cu doar o săptămână înaintea unei misiuni programate care ar urma să trimită doi astronauţi în spaţiu de pe solul american pentru prima dată după anul 2011, informează Reuters.

Demisia pune capăt scurtei misiuni a lui Loverro în cadrul agenţiei, care a avut drept obiectiv supervizarea viitoarelor lansări ale astronauţilor şi trimiterea unor misiuni cu echipaj uman pe Lună până în 2024.

''Administratorul asociat al programului pentru misiuni cu echipaj uman, Doug Loverro, a demisionat din funcţie începând cu data de 18 mai'', se mai precizează în înştiinţarea trimisă marţi angajaţilor şi consultată de Reuters.

Potrivit aceluiaşi document, Ken Bowersox, administrator asociat adjunct şi fost astronaut, va prelua funcţia lui Loverro până când va fi numit un înlocuitor permanent.

Purtătorul de cuvânt al NASA nu a dorit să ofere detalii suplimentare, dar potrivit unor surse citate de către The Washington Post se sugerează că ar putea fi vorba de modul în care Loverro ar fi gestionat contractul landerului pentru programul Artemis.

Într-un e-mail trimis colegilor şi consultat de Reuters, Loverro a precizat că plecarea sa are la bază ''efectele acţiunilor personale'', menţionând, fără să ofere prea multe explicaţii, ''riscurile'' pe care le-a luat pentru a respecta termenul limită al agenţiei americane de a trimite misiuni cu echipaj uman pe Lună până în 2024.

''Este clar că am făcut o greşeală în acea alegere şi sunt singurul care trebuie să suporte consecinţele'', a adăugat el.

Doug Loverro a preluat funcţia în octombrie anul trecut pentru a conduce eforturile NASA de a trimite din nou misiuni cu echipaj uman pe Lună până în 2024, în carul unui calendar accelerat stabilit de administraţia Trump în 2019, potrivit Agerpres.

Te-ar putea interesa și ....
Magazin Vezi toate articolele
Crossuri parteneri