Deschiderea expoziției „Piatra în Epoca Omului” –Muzeul Municipiului București
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
Muzeul Municipiului București vă invită să vizitați, începând de vineri, 28 mai 2021, ora 10.00, expoziția „Piatra în Epoca Omului”, care va fi deschisă la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr. 151).Expoziția va putea fi vizitată până pe data de 24 octombrie 2022.

„Piatra a însoțit dintotdeauna Omul. Peste 99% din istoria umanității a fost cioplită în piatră. Restul a fost șlefuită, gravată, sculptată sau scrisă. Tehnologia a început odată cu prima așchie sărită și apoi a evoluat lent, fără schimbări majore, pentru o perioadă de peste 3 milioane de ani, denumită și epoca pietrei vechi (sau Paleolitic). În acest timp, piatra a oferit adăpost, a fost cioplită pentru confecționarea armelor și uneltelor sau a servit ca „șevalet” pentru picturile rupestre.

Evoluția pietrei în istoria omenirii

Oamenii au început să inoveze într-un ritm accelerat odată cu încheierea ultimei ere glaciare, acum cca. 12000 de ani. După o perioadă de tranziție în epoca de mijloc a pietrei (Mezolitic), a urmat epoca pietrei noi (Neolitic), în care tehnicile de prelucrare, modalitățile de utilizare și gama de obiecte obținute s-au diversificat. Când piatra a fost utilizată pentru prima dată ca suport pentru scris, umanitatea a părăsit preistoria și a intrat, treptat și pe alocuri, în istorie.

Înarmați cu ciocane, dălți, talent și multă răbdare, sculptorii au eliberat de-a lungul epocilor reprezentări artistice prinse în piatră vreme de milioane de ani. Michelangelo a știut cu siguranță în care bloc de marmură din Carrara stă ascuns David, iar Brâncuși a creat o poartă acolo unde toată lumea se lovea de un zid.

Piatra, simbol al civilizației

Utilizată ca material de construcție, piatra a conferit statornicie și a devenit simbol al civilizației, credinței, puterii și memoriei. Toporul cioplit, din Paleoliticul Inferior sau strada pavată din Bucureștii secolului XIX sunt repere ale gradului de civilizare. Stonehenge sau Biserica Densuș sunt evocări ale credinței. În Columna lui Traian sau Arcul de Triumf regăsim celebrarea unor idealuri. În volumul pietrelor de mormânt stă adunată întreaga memorie a celor duși.

Astăzi, piatra a devenit un lux. La îndemână, la fel ca întotdeauna, însă suficient de departe pentru a părea exotică. Înlocuită de materiale noi, artificiale, cu calități asemănătoare, dar cu costuri mai reduse, piatra este utilizată ca o metaforă a naturii și a nobleței. În curând va fi însă doar un alt simbol al trecutului. Dr. Vasile Opriș, curator”, arată un comunicat al MMB.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel