Descinderea Anei Munteanu. Jandarmii și un angajat din prefectură vor fi sancționați din cauza consilierei USR
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Descinderea Anei Munteanu. Jandarmii și un angajat din prefectură vor fi sancționați din cauza consilierei USR  /  Sursă foto: Facebook Ana Munteanu
Descinderea Anei Munteanu. Jandarmii și un angajat din prefectură vor fi sancționați din cauza consilierei USR / Sursă foto: Facebook Ana Munteanu
Concluzii ale Corpului de Control MAI după verificările desfășurate la Timișoara. Cei care au făcut verificările au stabilit că „descinderea” consilierei locale USR Ana Munteanu, cu jandarmii, la restaurantul unui hotel din oraș, a fost plină de nereguli. Până acum nu a fost luată nicio măsură împotriva celor care au pus totul în mișcare. Doar jandarmii care au fost trimiși în control și o angajată a prefecturii urmează să fie sancționați.

Consiliera locală USR Ana Munteanu a mers, însoțită de jandarmi, la restaurantul hotelului din Timișoara, în 20 martie. A făcut și un live pe Facebook și spunea că a vrut să demonstreze că acolo nu sunt respectate regulile impuse în pandemie și carantină.

Scena a fost premeditată

„Scena” a fost însă pregătită încă din 19 martie, se arată în raportul Corpului de Control al MAI. Astfel, chiar un angajat al Prefecturii Timiș a rezervat o masă, pentru patru persoane, pentru ziua de 20, susținând ulterior în fața echipei Corpului de Control că „dorea să vadă dacă reprezentanții operatorului economic vor accepta să facă această rezervare, deși normele legale privind carantina interziceau acest lucru pentru persoanele care nu erau cazate în hotelul respectiv”.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Afacerilor Interne, prefectul Zoltan Nemeth a luat legătura cu șeful IJJ Timiș în 20 martie. I-a solicitat să trimită un echipaj la sediul Prefecturii Timiș. I-a spus că are sesizări cu privire la nerespectarea normelor legale în zona restaurantelor de pe lângă hoteluri, că e urgent și nu a oferit alte detalii. Doi jandarmi au fost trimiși astfel la Prefectură, iar prefectul, motivând că urma să intre într-o ședință, a desemnat două persoane să îi însoțească și să le indice unde au loc neregulile.

Jandarmii au mers la sediul restaurantului și au intrat însoțiți de Ana Munteanu, care a făcut, în tot acel timp, un live pe Facebook. S-au îndreptat spre o masă la care se aflau patru persoane și le-au întrebat dacă au făcut sesizarea, însă consiliera locală le-ar fi spus că sunt colegii ei. Mai mult, în momentul în care jandarmii au început să vorbească cu reprezentanții restaurantului, Ana Munteanu și cei patru colegi au plecat rapid fără ca cei patru să poată fi identificați. Toate aceste informații vin de la reprezentanții MAI.

Pe lângă cei patru, în restaurant se mai aflau alte trei persoane, despre care reprezentanții societății comerciale au spus că sunt clienți ai hotelului. La finalul controlului, jandarmii au aplicat un avertisment.

Neregulile descoperite de MAI

În toată povestea, cei de la Corpul de Control al MAI au constatat mai multe nereguli.

Prefectul Zoltan Nemeth, se arată în raportul întocmit de cei de la București, a angrenat în acțiune personal din cadrul instituției, dar și pe consiliera locală Ana Munteanu, care nu are niciun fel de atribuție în ceea ce privește intervenția la evenimente alături de forțele de ordine. Mai mult, se spune că prefectul nu a cunoscut legea și nu a respectat etapele procedurale prevăzute de legislația în materie.

De asemenea, conducerea IJJ Timiș nu ar fi dispus nicio măsură pentru verificarea modului de intervenție al echipajului de jandarmi trimis la fața locului. Nici chiar după ce avocatul și un reprezentant al restaurantului au mers în audiență la sediul IJJ pentru a semnala situația. Mai mult, conducerea IJJ nu a dispus măsurile legale pentru identificarea celor patru persoane care au părăsit restaurantul însoțite de Ana Munteanu. În plus, atunci când unul dintre jandarmi i-a raportat ofițerului care i-a trimis acolo că cei patru au plecat și nu au fost legitimați, acesta s-a limitat la a le transmite celor doi jandarmi să verifice cei trei clienți ai localului.

La final, sancțiunile vor fi încasate doar de cei trimiși în control și nu de cei care au orchestrat toată șarada. Raportul corpului de control va fi trimis celor de la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, iar împotriva jandarmilor trimiși în control vor fi luate măsuri în concordanță cu Statutul Cadrelor Militare. De asemenea, prefectul Zoltan Nemeth va trebui să dispună și el măsuri împotriva angajatei pe care a trimis-o să le indice jandarmilor restaurantul.

Ana Munteanu a fost și ea sancționată: a fost suspendată pentru un an din partid, dar rămâne consilier local din partea USR. În plus, colegii din Consiliul Timișoara au decis că ea nu își primește indemnizația timp de două luni, precizează Tion.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel