Descoperire EPOCALĂ de fosile de dinozauri: „Sunt foarte rare!“
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ
Imagine cu rol ilustrativ
Pentru prima dată de când se fac cercetări, au fost găsite oase de dinozauri în acest loc. Paleontologii nu se așteptau la așa ceva.

Două oase vechi de 200 de milioane de ani au fost găsite de Roger Byrne, profesor de școală și colecționar de fosile amator, care le-a donat împreună cu multe alte fosile Muzeului Ulster. În momentul donației, acestea nu erau identificate. Dar, în prezent, o echipă de cercetători de la Universitatea din Portsmouth și Queen’s University din Belfast au confirmat că fosilele provin din dinozauri. Oasele au fost descoperite în rocile jurasice timpurii găsite în Islandmagee, pe coasta de est a districtului Antrim.

„Marea raritate a acestor fosile se datorează faptului că majoritatea rocilor irlandeze au o vârstă diferită față de dinozauri, fie prea bătrâne, fie prea tinere, ceea ce face aproape imposibilă confirmarea existenței dinozaurilor pe aceste meleaguri”, a declarat liderul studiului, dr. Mike Simms, curator și paleontolog la National Museums Ireland de Nord. Aproximativ 1% din rocile irlandeze datează din timpul dinozaurilor.

Premieră pentru paleontologii irlandezi

Folosind cea mai recentă tehnologie, inclusiv modele digitale 3D de înaltă rezoluție ale fosilelor, oamenii de știință au reușit să confirme că rămășițele provin din două specii diferite. Ei cred că unul provine dintr-un dinozaur ierbivor, numit Scelidosaurus, în timp ce celălalt se crede că provine dintr-un carnivor teropod cu două picioare, similar cu Sarcosaurus. Totodată, cercetătorii au spus că cele două fosile ar fi putut fi duse în mare, vii sau moarte, înainte de a se depune pe fundul mării unde au fost îngropate și fosilizate.

Aceasta este o descoperire extrem de semnificativă pentru Irlanda, dar și pentru paleontologii din întreaga lume. „În ciuda faptului că sunt fragmentare, aceste fosile oferă o perspectivă valoroasă asupra unei perioade foarte importante în evoluția dinozaurilor, în urmă cu aproximativ 200 de milioane de ani. În acest moment, dinozaurii încep să domine ecosistemele terestre ale lumii ", a declarat cercetătorul Universității din Plymouth, Robert Smyth, informează ScienceFocus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel