Desființarea Institutului Național de Criminologie, propusă în proiectul de reorganizare al Ministerului Justiției
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Un proiect privind reorganizarea Ministerului Justiției include desființarea Institutului Național de Criminologie.

Un proiect de hotărâre privind reorganizarea Ministerului Justiției a fost pus în dezbatere publică, iar o măsură include desființarea Institutului Național de Criminologie, conform Agerpres.

„Prezenta hotărâre a Guvernului prevede: desființarea Institutului National de Criminologie, personalul încadrat la Institutul National de Criminologie, precum şi posturile aferente acestuia fiind preluate de Ministerul Justiției; redistribuirea personalului încadrat în cadrul Institutului național de Criminologie se face în funcție de necesitățile Ministerului Justiției", se arată în nota de fundamentare postată pe site-ul ministerului.

Institutul fără director

Institutul nu a beneficiat, de la înființarea sa în anul 2018, de numirea unei persoane în funcția de director, atribuțiile acestuia fiind exercitate pe perioade determinate de timp prin delegarea unei persoane din cadrul Ministerului Justiției, iar ulterior din cadrul Institutului Național de Criminologie. De asemenea, numărul redus de posturi prevăzute în schema de personal „face aproape imposibilă conformarea la exigențele legale privitoare la constituirea diverselor comisii, precum şi la exercitarea diferitelor funcții în cadrul instituțiilor publice”.

Menținerea unei structuri distincte nu se justifică

 

„Pe de altă parte, activitățile pe care le desfășoară la acest moment Institutul Național de Criminologie sunt, de fapt, o parte din activitățile care pot fi exercitate în cadrul unor compartimente din Ministerul Justiției potrivit atribuțiilor ministerului. (...) Toate aceste categorii de activități sunt desfășurate, în acest moment, atât de Institutul Național de Criminologie, cât şi de compartimente de specialitate ale Ministerului Justiției. (...) Având în vedere considerentele de mai sus, apreciem că menținerea unei structuri distincte - Institutul National de Criminologie - nu se justifică, având în vedere că, până la acest moment, operaționalizarea institutului nu a putut fi realizată într-un mod eficient", se mai menționează în nota de fundamentare.

În proiectul de hotărâre se mai prevede înființarea Compartimentului pentru Comunicare în cadrul Ministerului Justiției, având ca atribuții principale crearea şi evaluarea imaginii publice a politicii din domeniul Justiției, elaborarea strategiilor de comunicare, organizarea activităților publice ale ministrului Justiției şi ale altor reprezentanți ai ministerului, precum şi organizarea conferințelor de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel