Urmărește emisiunea live
Desființarea SIIJ. Chirieac - Seidler, contre în direct, la DCNewsTV
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Cristian Seidler a vorbit în exclusivitate despre situația desființării SIIJ în România. 

Cristian Seidler, deputat USR-PLUS, s-a aflat astăzi în direct la la Interviurile DCNews și DCNewsTV unde a vorbit alături de analistul politic Bogdan Chirieac despre desființarea Secției de Investigarea a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). 

”Domnul Stelian Ion, ministru USR, cere ieșirea UDMR de la guvernare pentru că onorabilii de la UDMR spun că nu sunt de acord cu desființarea definitivă a Secției ci cu desființarea Secției independentă și mutarea ei la Parchetul General”, a susținut Bogdan Chirieac. 

”E un extras al coaliției de guvernare unde scrie că se susține desființarea SIIJ. Acum 6 luni, UDMR vota un Guvern pe baza unui acord semnat, iar acum nu mai e de acord decât dacă și eventual, etc. În condițiile acestea, dvs. jurnaliștii, ne cereți nouă celor de la USR PLUS să explicăm situația. Și eu răspund: ce să explic? Vă arăt programul de guvernare și vă rog să mergeți pentru explicații la UDMR pentru că nici eu nu înțeleg. Nu știu ce s-a schimbat peste noapte.” a spus Seidler. 

Chirieac - Seidler, contre în direct

Iată în continuare discuția transmisă live la DCNewsTV:  

Cristian Seidler: Nu au existat argumente pentru înființarea Secției, de la bun început. CSM-ul dă un aviz negativ. 

Bogdan Chirieac: Aici au existat argumente! Eu le știu pe acestea.

Cristian Seidler: Ba pardon!

Bogdan Chirieac: Erau peste 1000 de dosare la DNA, în nelucrare, întocmite magistraților și a fost mereu ideea că judecătorul judeca dosarul DNA, având el însuși o plângere la DNA. Acest lucru a creat o presiune uriașă pe anumiți judecători. 

Cristian Seidler: Perfect. Dar judecătorii au venit masiv în față să spună că nu este ok? Nu se întâmplă lucrul acesta. Ce spuneți dvs. am auzit în special de la PSD. Nu de la magistrați.  

(...)

Cristian Seidler: Mă așteptam ca magistrații să spună: fraților, suntem ținuți, șantajați cu dosare. Erau 1000 de dosare în nelucrare și trebuia făcut ceva. Ok. Acum sunt 4000 în nelucrare, deci s-a făcut ceva. Hai serios?!

Bogdan Chirieac: Pentru că vreți declarații ale magistraților, dați-mi voie să vă dau declarații de la primele două instituții ale justiției din România. Înalta Curte a spus că e bun SIIJ-ul, CSM-ul a spus că e bun SIIJ-ul. 

Cristian Seidler: Ba pardon! CSM dându-și avizul pe înființarea SIIJ-ului a spus nu. Acum. Inițial au spus să nu fie înființat, iar la desființare au spus nu așa. 

Bogdan Chirieac: Când s-a pus problema desființării, CSM-ul a spus să nu fie desființat. Deci avem o problemă pentru că forurile supreme ale magistraților au spus că nu sunt de acord cu desființarea SIIJ. Oficial. 

Cristian Seidler: Revin. Nu au existat argumente pentru înființare, de la început. Vin instituții internaționale, aflate deasupra luptelor noastre. Comisia de la Veneția spune nu, raportul MCV spune nu SIIJ-ului. 

Bogdan Chirieac: Comisia de la Veneția, în anumite decizii ale sale, recomandări, au vădit că nu cunosc Constituția României. Au fost niște momente foarte dificile, relevate la vremea respectivă de profesorul Tudorel Toader când era ministru al Justiției, iar în privința MCV-ului, eu am renunțat să mai cred în MCV și probabil mulți, atunci când MCV-ul, după o atentă verificare cu lupa a situației justiției din România, nu a găsit protocoalele odioase între fostul SRI și Înalta Curte, Parchetul General și DNA. Poate că aș putea înțelege cooperarea pe Parchet, declarate neconstituționale, denunțate, etc., dar Protocol de colaborare între Înalta Curte și un Serviciu Secret, asta nu dovedește o bună cunoaștere a realităților românești. 

VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel