"Dezastru legal, judiciar și administrativ". Piperea: Hotarârea "guwernerului" este ilegală!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Avocatul Gheorghe Piperea
Avocatul Gheorghe Piperea
Avocatul Gheorghe Piperea a criticat hotărârea emisă de Guvernul Orban.

"S-a emis o noua hotarire, de data asta, hotarire de guvern, prin care se declara (din nou) stare de alerta la nivel national. Intrucat eu sunt mai idealist din fire, incerc sa ofer, totusi, Parlamentului doua motive pentru care aceasta hotarire ar trebui respinsa. In primul rand, hotarirea guwernerului este esentialmente ilegala, intrucat restrange drepturi si libertati fara sa fie lege. Restrangerile de drepturi nu sunt justificate de o calamitate naturala, un dezastru sau un sinistru deosebit de grav. In Romania, nu exista, in mod oficial, epidemie pentru ca nu exista niciun act normativ care sa fi declarat, oficial, epidemia.

"Se vede cu ochiul liber"

Calamitate naturala nu exista, intrucat cei 14 mii de infectati cu covid19 sunt acoperiti de capabilitatile sistemului sanitar national (care, de altfel, este in mod iresponsabil silit sa șomeze, in proportie de trei sferturi, in timp ce oamenii sufera sau chiar mor acasa, intrucat nu sunt primiti in spitale, prioritare fiind cazurile de covid-19). Nici sinistru deosebit de grav nu exista - asta se vede cu ochiul liber, fara microscop, optic sau electronic.

Restrangerile de drepturi nu sunt nici proportionale cu situatia care le-a determinat - intrucat starea de alerta este, in mod evident, o stare mai putin grava decat starea de urgenta, restrangerile de drepturi nu pot fi mai severe in stare de alerta decat in starea de urgenta. Or, termoscanarea si purtarea mastii in spatii inchise, de exemplu, nu au fost obligatorii in starea de urgenta, desi sunt obligatorii in starea de alerta", a scris Gheorghe Piperea pe Facebook.

"Dezastru legal, judiciar si administrativ pentru guwerner"

"[Nota catre "aparatorii" statului de drept si militantii anti-korupzion: aceste cerinte nu sunt inventate de mine, ci rezulta din art. 53 din Constitutie].

In al doilea rand, hotarirea guwernerului este fundamental ilegala intrucat se bazeaza pe o lege neconstitutionala. Legea privind starea de alerta, chiar daca a intrat in vigoare azi, este neconstitutionala, intrucat reglementeaza aceeasi situatie pe care o reglementeaza OUG nr.21/2004, asa cum a fost modificata prin OUG nr.68/2020.

Deocamdata, nu s-a formulat nicio exceptie de neconstitutionalitate, dar restrangerile de drepturi si libertati si amenzile ori sanctiunile complementare aplicate vor putea fi contestate in justitie, unde se va putea ridica exceptia si, ulterior, castiga la CCR, cu consecinta anularii retroactive a hotaririi de guvern de declarare a alertei la nivel national, ceea ce va insemna, realmente, un dezastru legal, judiciar si administrativ pentru guwerner.” a conchis avocatul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel