Dictatura lui Erdogan pune pe JAR Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul. S-a DECIS
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Hagia Sophia  Foto: Crișan Andreescu
Hagia Sophia Foto: Crișan Andreescu
Cea mai înaltă instanţă administrativă din Turcia a decis joi ce se întâmplă cu catedrala Sfânta Sofia din Istanbul.

Decizia revenirii la statutul de moschee a catedralei Sfânta Sofia din Istanbul, transformată în muzeu în 1935, perioada de început a Turciei laice, a fost amânată pentru 15 zile, relatează EFE.

Ce a examinat Consiliul de Stat

Consiliul de Stat a examinat joi cererea depusă de o asociaţie apropiată guvernului islamist turc de a schimba decretul care a impus laicizarea catedralei în urmă cu 85 de ani şi a anunţat că va lua o decizie peste două săptămâni.

Potrivit acestei asociaţii, decretul care stă la baza laicizării monumentului conţine semnătura falsificată a fondatorului Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk. Iniţiativa a fost sprijinită atât de partidul islamist AKP, al preşedintelui ţării, Recep Tayyip Erdogan, cât şi de partenerul său din Parlament, ultranaţionalistul MHP, dar se confruntă cu o puternică opoziţie din partea sectorului academic şi unei părţi a societăţii civile.

În cazul în care va redeveni moschee, turiştii vor putea continua să viziteze monumentul, însă autorităţile vor trebui să decidă cum să împace tradiţia musulmană cu cea creştină, în condiţiile în care islamul interzice realizarea de fotografii într-un templu.

Peste 200 de academicieni din domeniul artei bizantine şi otomane au semnat o cerere săptămâna acesta ca Sfânta Sofia să rămână muzeu

Peste 200 de academicieni din domeniul artei bizantine şi otomane au semnat o cerere săptămâna acesta ca Sfânta Sofia să rămână muzeu, subliniind că guvernul turc nu este nevoit să se întrebe dacă 'trebuie să fie moschee sau muzeu', ci 'cum putem îngriji mai bine monumentul'. În cazul unui aviz favorabil de a reveni la statul de moschee, guvernul turc speră ca rugăciunile în Hagia Sofia să poată începe din 15 iulie.

Preşedintele Tayyip Erdogan a propus revenirea la statutul de moschee a catedralei care face parte din Patrimoniul Cultural al Umanităţii UNESCO. În prezent, Hagia Sophia este unul dintre cele mai vizitate monumente din Turcia.

Solicitarea lui Mike Pompeo

Secretarul de stat american Mike Pompeo a solicitat miercuri Turciei să păstreze statutul de muzeu al catedralei Sfânta Sofia din Istanbul, cu o zi înainte de pronunţarea aşteptată a unei instanţe ce ar putea să le ofere câştig de cauză unor organizaţii care solicită revenirea monumentului la statutul de moschee, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Hagia Sophia a fost cea mai importantă catedrală a creştinătăţii timp de 900 de ani, înainte de a fi transformată în moschee, timp de 500 de ani, până în 1934 când a devenit muzeu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel