Dide, discuție cu polițiștii după bătaia din București: Să iasă și s-o spună PUBLIC!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Cristian Mihai Dide a reacționat după ce doi tineri au fost loviți de polițiști în București pentru că au ieșit afară după ora 22.00, lucru interzis, conform ordonanțelor militare.

DC News: Ai fost lovit vreodată de un organ al forțelor de ordine, fie că vorbim de Jandarmerie, Poliție etc. Cum vezi cazul petrecut în Capitală?


'Singura dată când am fost lovit de un organ al forțelor de ordine a fost pe 10 august 2018. Atunci am fost lovit de către un jandarm cu portavocea în față. Iar despre cazul care a apărut ieri în presă, am purtat mai multe discuții cu președintele Sindicatului Europol, Cosmin Andreica, și cu domnul director general al Poliției Capitalei, Bogdan Berechet. Le-am explicat că înțeleg presiunea care este pusă în momentul de față pe polițiști, precum și faptul că acel polițist fusese scuipat, dar omul a reacționat în afara cadrului legal, din punctul meu de vedere.' a spus Dide.

'De 4 ani de când mă ocup cu activități civice, am o problemă! Eu nu am întâlnit o instituție publică să infirme anumite acțiuni ale colegilor lor. Nu le-am cerut să spună că acel polițist este vinovat sau nu, pentru că urmează să fie o comisie de cercetare. Dar să ne comunice Poliția Română sau Sindicatul Europol dacă sunt sau nu de acord cu astfel de practici la nivelul polițiștilor! Din punct de vedere instituțional, Poliția Română sau Poliția Capitalei este de acord ca un polițist să lovească în zona capului un cetățean orice ar fi făcut acesta din urmă? Să ne spună public dacă sunt sau nu de acord ca un cetățean să primească pumni în zona capului după ce a scuipat un polițist!' a zis Dide.

'Conform legislației în vigoare, Poliția Română are dreptul să aplice lovituri. Potrivit Dispoziției IGPR 643/05.12.2015, la alineatul 1 forța fizică și procedeele de luptă, corp la corp, pentru autoapărare și legitimare se folosesc de către polițiști. Însă la alineatul 3 se spune că se evită aplicarea de lovituri în zonele vitale și cu o intensitate exagerată! Prin urmare, le-am cerut (n.r. Cosmin Andreica și Bogdan Berechet) să zică dacă sunt de acord sau nu cu aceste lovituri! Să știm și noi cetățenii!' a punctat Dide.

'Am observat o radicalizare, în ultima perioadă, a cetățenilor, inclusiv a celor care nu sunt de acord cu practicile Poliției. Eu sunt unul dintre ei, fapt ce s-a văzut până acum. Însă majoritatea cetățenilor nu înțeleg că astfel de lovituri se încadrează la violență, nu la folosirea forței în vederea imobilizării. Se promovează foarte mult violența și pe rețelele online când se pune în discuție un asemenea caz.' a menționat Dide.

'Ceea ce s-a întâmplat acum este violență!' 

'Ceea ce s-a întâmplat acum este violență! Există și cealaltă parte de publlic care spune că Poliția e o apă și un pământ! Nu sunt de acord cu acest lucru, deși în Poliția Română sunt în general probleme, nu cazuri izolate, pe care și noi, cetățenii, trebuie să încercăm să le rezolvăm! Dacă în cazul Jandarmeriei este o altă discuție și eu o vreau desființată, în cazul Poliției eu o doresc reformată! Astfel de cazuri, precum cel de ieri apărut în presă, trebuie penalizate și de către instituții ,și de către cetățeni! Dar să nu ne radicalizăm în așa hal cum am văzut pe Facebook!”, a conchis protestatarul Cristian Mihai Dide pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel