Întrebat care e stilul de viață potrivit pentru perioada următoare, de toamnă - iarnă, medicul Florin Ioan Bălănică a răspuns, în exclusivitate pentru DC NEWS și DC MEDICAL:
"Da, vine toamna, dar, din păcate, noi nu mai avem anotimpuri de trecere. Clima s-a schimbat, nu mai există anotimpuri de trecere și experimentăm aproape în fiecare zi diferențe mari de temperatură. Corpul are nevoie de trei săptămâni pentru a se adapta la diferență de 4 grade, iar noi avem mai mult de 4 grade de dimineața până seara.
Toamna vine cu fructe de sezon bogate în zahăr, dar vine și cu varietate de legume, iar frigul face ca nevoile energetice să crească. Eu sugerez oamenilor să încerce să fie cât mai adaptate la mediu, adică să trăiască cât mai mult în aer liber. Totodată, vorbim de un număr de trei mese și două gustări care trebuie să facă parte din viața noastră întreg anul și de varietatea de legume de culoare verde".
Cum arată un meniu pentru perioada toamnă - iarnă
"După cum știți, țăranul român autentic știa să mănânce raportat la sezon, fără să aibă cunoștințe de nutriție, iar atunci speranța de viață era 90+. Străbunicii noștri așa trăiau! Cuvântul este "simplu".
Cum ar arăta un meniu:
Eu prefer DIMINEAȚA iaurtul cu cereale, cereale din hrișcă, pentru că nu au gluten, sunt foarte bogate în proteine și curăță vasele de sânge. Recomand hrișca pentru persoanele care fac sport. Putem să continuăm cu o mână de nuci, migdale, dar nu mai mult sau fructe dar nu cele de sezon, pentru că sunt foarte bogate în zahăr. De preferat sunt fructele de pădure cum ar fi afinele sau ananas și kiwi, foarte sărace în zahăr și bogate în antioxidanți.
PRÂNZUL poate să aibă sau nu carne. Trebuie să știți că standardul proteic este albușul de ou, care poate fi consumat sub formă poșată, fiartă sau sub forma unei omlete. Varianta fiartă ușor, nu tare, este varianta optimă care prezervă cantitatea de nutrienți.
La prânz putem să consumăm un spanac cu albuș de ou sau o supă din rădăcinoase cu sau fără carne. Sau somon cu linte verde.
A doua gustare poate fi un probiotic: iaurt / chefir / sana sau poate fi un lapte de migdale, preferat cel făcut în casă. Subliniez să citiți eticheta din magazine.
Niciodată SEARA nu greșiți cu un pește alb slab și cu o legumă de culoare verde. Asta înseamnă un biban, o dorada, chiar și un păstrăv, pești de apă curgătoare în special alături de o fasole verde sau de o salată", a completat medicul.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Orașul din România unde nu există ambuteiaje. Titi Aur: De ce se circulă extraordinar, în ciuda faptului că e foarte aglomerat / video
- Aderarea completă a României la Schengen. Comisarul European pentru Afaceri Interne, anunț important. Când ar putea fi eliminate și controalele la frontierele terestre
- Ce sunt tahionii, particulele "suspecte" care au invadat Universul
- "Sunt distrusă psihic". Ilona și Ristei, cădere nervoasă: "Este un fel de Sandu Ciorbă, ȋn chineză!"
- Naty Badea: Nu mai este de trăit în Italia. Mie îmi este foarte teamă chiar și să merg pe stradă
- Proiectul Ministerului de Interne care vizează îmbunătățirea și modernizarea sistemului. Bogdan Despescu, explicații / video
- Avocatul Poporului vrea să le facă dreptate „copiilor pandemiei” care au pierdut doi ani de școală
- USR, proiect de lege privind trimiterea pacienților de la stat la privat. Rafila, reacție
- Previziunea lui Ciuvică privind alegerile pentru Primăria Capitalei: Ia peste 40% / video
- Chirieac, după riposta Israelului asupra Iranului: S-ar putea să încheiem această pagină neagră din istoria Orientului Mijlociu