UPDATE: Situația reală a celor două fetițe despre care s-a scris că își vând jucăriile plângând, pe o stradă din Roman
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Foto ilustrativ. Imagine de Pezibear de la Pixabay
Foto ilustrativ. Imagine de Pezibear de la Pixabay
UPDATE. Un jurnalist local și viceprimarul orașului Roman, Radu Samson, au vorbit despre situația reală a fetițelor despre care s-a scris că își vând jucăriile plângând, pentru ca părinții să achite facturile.

UPDATE. Floriana Jucan a transmis, printr-o postare pe Facebook că 'Alex Nistor, jurnalist local, și viceprimarul orașului Roman, Radu Samson, au oferit astăzi detalii despre situația complexă a acestor fetițe, pe un grup destinat romșcanilor' și a redat informațiile:

'Alex Nistor: Salutare tuturor. Am observat că astăzi a „explodat” în mediul online o presupusă știre de la ProTV privind niște copii care-și vând jucăriile plângând, pe lângă scările de la CNRV, ca să aibă bani de facturi. Înainte de a fi sensibili la astfel de cazuri, e bine să știți că situația nu e întotdeauna cea descrisă de presă.

Personal, am dat peste cazul familiei respective în vara trecută, când niște copii cereau bani trecătorilor, prin zonele Profi-Aya. În imediata apropiere se afla și fata care i-a luat în îngrijire. Ea e mama unuia dintre copii (a unei fete), iar pentru ceilalți este soră. Tatăl lor a decedat anul trecut, a avut mai multe relații din care au rezultat mai mulți copii. Pe aceștia, sora și-a asumat să îi crească. De ceilalți și de mamele lor nu știe nimeni pe unde-s. Mama naturală a celor rămași în îngrijirea surorii e prin județul Constanța și nu-i interesată de creșterea lor. Sora a încercat în instanță să obțină dreptul de creștere asupra copiilor, l-a obținut în urmă cu câteva luni, copiii au alocații (unii au alocații de handicap), banii sunt gestionați de sora lor. Casa în care locuiesc e o vilă imensă, în Roman, dar vila nu e în proprietatea exclusivă a surorii deci nu poate fi vândută sau închiriată ca să devină sursă de venit.

Mai întâi, a existat problema „tutelei” asupra copiilor. Fără acest drept, sora nu putea cere statului alocațiile copiilor, nu le putea face actele etc. Problema s-a rezolvat, actele s-au făcut, alocațiile au ajuns în cont, sora având acces la bani. O parte a problemei a fost, deci, rezolvată. O implicare serioasă a avut-o în acest caz avocatul, dar și Direcția de Asistență Socială din Roman. După ce am discutat acest caz cu a mea colegă, Karmen Suciu, Asociația Născută Înger, doamna Mancaș și nu numai, au susținut familia respectivă cu bani și bunuri. La acea vreme, apăruse deja problema facturilor mari (era vară, nu se liberalizase piața, deci încercarea unor politicieni de a câștiga capital astăzi cu postări despre „ia uite ce efect are asupra unor familii chinuite liberalizarea pieței” este o mizerie ieftină). Roman TV a realizat atunci și un material video, pe care îl puteți vedea aici - https://romantv.ro/2021/08/10/cazuri-si-necazuri-s07e07/

La scurt timp după acest ajutor, sora a creat o pagină de ajutor pe Facebook, „Donează pentru 6 suflete”, prin care cerea donații în bani, în cont, asta după ce alți oameni cu suflet bun, care o susțineau periodic, s-au oprit din a-i da bani. Ulterior, cică iubitul ei - care ba locuiește cu ea, ba pleacă, ba au o relație, ba nu au - i-ar fi furat alocațiile copiilor și ar fi dispărut fără urmă, deci iar n-au mai existat bani pentru facturi. Din nou, se pare că tot copiii au fost soluția la îndemână: de la cerșit, la vândut păpuși. Femeia nu lucrează și nu are de gând să vândă vila în care locuiește.

Cred că autoritățile locale au făcut tot ce era posibil pentru această familie. La fel și avocatul lor. La fel și colegii mei. Și cred că persoana respectivă ar trebui să învețe să își rezolve problemele fără a implica copiii în ele, fără a cere bani permanent altora. Și mai cred că politicienii ar trebui să nu caute capital politic pe seama unor știri copiate de Pro TV de la presa locală romașcană.

P.S.: nu mai credeți tot ce vedeți în presa națională și pe rețelele de socializare...

Later edit: Pro TV a sters stirea respectiva de pe site.

Viceprimarul Radu Samson: REALITATEA completă despre acest caz:

În 2019 a decedat tatăl copiilor. Au rămas în urmă 7 oameni. Fiica de 28 de ani care are un copil și 5 frați ai acesteia dintr-o altă căsătorie de-a tatălui. Mama copiilor locuiește la Constanța și nu este interesată de aceștia, poate cel mult de o eventuală moștenire a acestora. Tatăl era un tip cu bani, cu o casă foarte mare și cu mai multe soții și mai mulți copii de-a lungul vieții.

Sora cea mare nu are niciun drept legal asupra copiilor care îi sunt frați mai mici. A deschis un proces pentru obținerea tutelei acestora dar instanța doar a stabilit domiciliul acestora la soră, fără a-i acorda acesteia drepturi de tutore. "Tutelă" ar fi însemnat 600 lei/lună pt fiecare copil plus dreptul reprezentării acestora în fața autorităților.

Cu ajutorul reprezentanților Direcției de Asistență Socială a municipiului Roman, sora care le ține loc de mămă copiilor a reușit următoarele:
- să obțină o masă pe zi de la cantina socială a orașului
- să facă întocmească dosarele necesare încadrării în grad de handicap a 2 dintre copii
- să înscrie toți copiii la grădiniță / școală (cei 2 cu handicap la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă)
- să înscrie copiii la centrul de zi pentru copii aflați în situații de risc al primăriei (un fel de after school social)
- un ajutor de urgență de 1500 lei de la bugetul local

În continuare vom încerca să o ajutăm să obțină tutela sau măcar instituirea unei măsuri de plasament familial pentru a putea încasa niște venituri minime necesare întreținerii copiilor, altele decât alocațiile acestora. Am fost personal în casa familiei împreună cu colegii de la Direcția de Asistență Socială a municipiul Roman și am discutat cu sora cea mare despre cum o putem ajuta, despre nevoia de a-i ține pe copii departe de cerșetorie și de alte obiceiuri pentru care ar risca să fie stigmatizați la școală și despre alte aspecte ale vieții ei actuale, în care din fiica cea mare a unui om cu bani a devenit mama săracă a 6 copii. Apropo, unul dintre copii împlinește în curând 14 ani și nu are unde să-și facă buletin, pentru că proprietari legali care să semneze că-l iau în spațiu nu există până la dezbaterea moștenirii, una imposibil de dezbătut.

Cazul este în continuare în atenția Direcției de Asistență Socială a Municipiului Roman. Le mulțumesc pe această cale colegilor de la direcție, care s-au implicat nu doar profesional ci și sufletește în acest caz, făcând donații.

Totodată, demn de menționat este ajutorul oferit de Asociatia Nascuta Inger Piatra Neamt, care a donat suma necesară plătii unei facturi la gaz de 3500 lei (de iarna trecută, casa e foarte mare) și multe alte lucruri. Familia are totuși nevoie de o soluție permanentă, pe care din păcate legislația din România nu o prevede.', se arată în postare. 

Ce s-a scris inițial în presă 

Două fetițe din Roman își vând plângând jucăriile, pe stradă, pentru ca părinții să aibă bani de facturi. 

"Trebuie să le plătim (n.red. facturile) pentru că sunt foarte mari și ne taie curentul", au explicat fetițele care își vând plângând jucăriile pe stradă, în Roman. Alocația abia le ajunge pentru mâncare celor șase frați. 

Fetițele care și-au scos jucăriile la vânzare, în stradă, au 12 și 9 ani și vor să facă rost de bani pentru ca părinții să plătească facturile. Ele au fost surprinse pe o pătură, pe trotuarul din fața Colegiului Roman Vodă, sâmbătă, 25 septembrie. În timpul săptămânii, merg la școală deși familiei îi e greu și cu mâncarea. 

Lângă jucării, fetele au așezat și creioanele de colorat primite, cel mai probabil, la începerea școlii. E clar că le e rușine după felul în care își feresc ochii, dar "n-avem încotro", a spus fata cea mare.

"Suntem acasă şase fraţi, mama e bolnavă. Tata mai lucrează cu ziua, dar în ultima vreme mai greu găseşte de treabă. Şi alocaţiile noastre abia ne ajung să mâncăm. Mama a spus că trebuie să facem rost de bani să achităm facturile la curent. Trebuie să le plătim că sunt foarte mari şi ne taie altfel curentul.", a povestit fetița, printre lacrimi. 

Familia are mulți bani de dat și la întreținerea la bloc. Pentru că la deșeuri se plătește la persoană, pentru ei, opt la număr, lucrurile devin complicate, potrivit Monitorul de Neamț.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel