Doxingul, marele pericol al dating-ului online. Riscurile pe care mulți utilizatori nu le sesizează
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Doxingul, marele pericol al dating-ului online. Riscurile pe care mulți utilizatori nu le sesizează  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Doxingul, marele pericol al dating-ului online. Riscurile pe care mulți utilizatori nu le sesizează / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Căutarea unui partener în mediul online poate însemna expunerea la riscul de a-și pierde datele cu caracter personal.

Fiecare al șaselea utilizator a trecut prin expunerea publică a datelor personale în timp ce-și căuta online un partener. Cea mai răspândită problemă este, însă, cyberstalking-ul: 17% dintre respondenții unui sondaj recunosc că au fost urmăriți pe rețele de către o persoană cu care nu s-au potrivit.

În unele țări, aplicațiile de dating au devenit cel mai popular mod de întâlnire a oamenilor, în timp ce comunicarea cuplurilor moderne este aproape de neimaginat fără rețelele sociale.

Odată cu mutarea relațiilor interpersonale în lumea digitală, colectarea și expunerea publică a datelor cu caracter personal (cunoscută și sub numele de „doxing”) a devenit un motiv major de îngrijorare.

Echipa Kaspersky a realizat un sondaj, expunând principalele amenințări și temeri cu care s-au confruntat utilizatorii în timpul întâlnirilor online. Experții companiei au constatat că fiecare al șaselea utilizator a trecut prin doxing în timp ce își căuta un partener online.

Potrivit cercetărilor, jumătate (54%) dintre respondenți recunosc că, deși aplicațiile de dating le-au ușurat întâlnirile, le este frică să nu fie urmăriți de cineva pe care l-au cunoscut online, ceea ce este una dintre consecințele doxing-ului.

Ceva care poate duce la mari probleme în viitor

Există și respondenți (11%) care au trecut prin doxing în timpul întâlnirilor online, dar care nu erau familiarizați cu noțiunea și nu știau ce li se întâmplă.

Divulgarea unei cantități mult prea mari de informații personale în aplicațiile de dating și pe rețelele sociale este ceva care poate duce la mari probleme în viitor.

Utilizatorii lasă o vastă urmă de informații de identificare online, iar aceste date pot fi preluate și utilizate în avantajul doxerilor. Accesul doxerilor la adresa de domiciliu, locul de muncă, numele, numărul de telefon etc. al unei ținte crește riscul transferării amenințărilor din lumea online în cea fizică, potrivit Mediafax.

Cercetările relevă, de asemenea, mai multe detalii despre problemele de confidențialitate pe care le întâmpină utilizatorii atunci când se întâlnesc online. 40% dintre intervievați recunosc că, în timp ce comunicau online, partenerul lor a distribuit capturi de ecran ale conversației lor fără consimțământul lor, i-a amenințat cu informații personale pe care le-au găsit online, le-a făcut publice fotografiile intime sau i-a urmărit în viața reală, ceea ce este, de asemenea, o consecință directă a incidentelor de doxing.

Cea mai răspândită problemă este cyberstalkingul: 17% dintre respondenți recunosc că au fost urmăriți pe rețelele sociale de către o persoană cu care nu s-au potrivit.

„Într-adevăr, rețelele sociale și diverse aplicații ne-au ușurat mult întâlnirile. S-ar putea să găsiți dragostea vieții dvs. online, dar, din păcate, există și roboți și infractori care caută victime pe platformele de întâlniri. De aceea, în timp ce comunicați cu cineva online, este încă important să vă amintiți regulile de bază ale confidențialității digitale. Pentru a vă prezenta online în condiții de siguranță, vă recomand să nu comunicați nimănui informații personale de identificare, cum ar fi numărul dvs. de telefon, locația, adresa de acasă și de serviciu etc. Prevenirea amenințărilor din timp vă va permite să vă bucurați de întâlniri online fără nici o teamă”, comentează Anna Larkina, expert în securitate la Kaspersky.

Cum te poți apăra de furtul datelor

Pentru a vă proteja informațiile personale, Kaspersky vă recomandă, de asemenea:

- Verificați întotdeauna setările pentru aplicațiile pe care le utilizați, pentru a minimiza probabilitatea ca datele dvs. să fie partajate sau stocate de terți – și nu numai – fără știrea dvs.

- Folosiți autentificarea cu doi factori. Nu uitați că utilizarea unei aplicații care generează coduri unice este mai sigură decât primirea celui de-al doilea factor prin SMS. Dacă aveți nevoie de securitate suplimentară, investiți într-o cheie hardware 2FA.

- Utilizați o soluție de securitate fiabilă, cum ar fi Kaspersky Password Manager, pentru a genera și securiza parole unice pentru fiecare cont și pentru a rezista tentației de a reutiliza aceleași parole.

- Aflați dacă oricare dintre parolele pe care le utilizați pentru a accesa conturile dvs. online a fost compromisă, utilizând un instrument precum Kaspersky Security Cloud. Funcția sa de verificare a contului permite utilizatorilor să își verifice conturile pentru eventuale scurgeri de date. Dacă este detectată o scurgere, Kaspersky Security Cloud oferă informații despre categoriile de date care pot fi accesibile publicului, astfel încât persoana afectată să poată lua măsurile adecvate.

- Țineți cont întotdeauna de modul în care conținutul pe care îl comunicați online ar putea fi interpretat și utilizat de alții, potrivit Descopera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel