Urmărește emisiunea live
Dr. Radu Țincu: România ar putea da naștere unei noi variante de Covid-19, cu contagiozitate mult mai ridicată
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Dr. Radu Țincu: România ar putea da naștere unei noi variante de Covid-19, cu contagiozitate mult mai ridicată / Foto: Pixabay
Dr. Radu Țincu: România ar putea da naștere unei noi variante de Covid-19, cu contagiozitate mult mai ridicată / Foto: Pixabay
Radu Țincu, medic primar ATI al Spitalului Floreasca, atrage atenția asupra faptului că România ar putea da naștere unei noi variante de Covid-19, cea mai periculoasă dintre toate.

Radu Țincu, medic primar ATI al Spitalului Floreasca, susține că în România ar putea apărea o nouă variantă virală a COVID-19, cu o contagiozitate mult mai ridicată.  Medicul avertizează că aceste noi variante apar de obicei în țările unde nu a fost controlată transmiterea virusului, iar în ultima vreme în România se vorbește tot mai des despre faptul că valul patru al pandemiei a fost scăpat de sub control.

“Ceea ce știm de când se tot schimbă variantele virale este că fiecare variantă nou-apărută a fost o variantă mai transmisibilă, cu contagiozitate mult mai ridicată. În România în acest moment, în care peste 20-25 % este rata de pozitivitate a testelor, ne arată că transmiterea virusului în comunitate este una extrem de intensă și în urma acestei multitudini de multiplicări ale virusului poate să apară o variantă virală. Întotdeauna variantele acestea virale au apărut unde nu a fost controlată transmiterea virusului. Varianta indiană a apărut atunci când erau peste 300-400.000 de cazuri pe zi. În România, la o asemenea viteză de transmitere a virusului, oricând poate să apară o nouă variantă virală.”, a declarat Radu Țincu la Pro Tv.

Sprijin pentru România în lupta cu SARS-CoV-2. Experții OMS vin în țara noastră

”Biroul regional al OMS pentru Europa și OMS România, împreună cu înalți oficiali din Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID- 19 (CNCAV), Ministerul Sănătății și ai Centrului Național pentru Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile au analizat motivele din spatele tendinței actuale în procesul de vaccinare COVID-19 pentru a elabora acțiuni pragmatice, bazate pe dovezi, în sensul creșterii rapide a eforturilor. Întâlnirea virtuală a avut loc pe 18 octombrie 2021.

Reprezentanții români au informat că țara se confruntă cu o creștere foarte mare a cazurilor severe și a deceselor, 92% din decesele legate de COVID-19 fiind înregistrate la persoanele nevaccinate. Cele mai multe dintre acestea au avut și alte boli, dar au fost înregistrate decese și în rândul tinerilor, copiilor și tineri și populației active.

În ciuda unui început foarte bun al campaniei de vaccinare în decembrie 2020, există în continuare provocări programatice și operaționale în extinderea vaccinării. Se remarcă diferențe mari în acoperirea vaccinală de la un județ la altul, județele din nord-est și sud având o acoperire vaccinală mai mică. Acoperirea pe grupe de vârstă arată o acoperire de vaccinare de aproximativ 50% la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani, dar numai în jur de 20% la persoanele de peste 80 de ani. Există, de asemenea, un decalaj de gen, deoarece femeile sunt semnificativ mai puțin vaccinate decât bărbații, cu o diferență de aproape 20%, la persoanele de peste 60 de ani.

Obiectivul României este de a vaccina 2 milioane de persoane împotriva COVID-19 (prima doză) până la sfârșitul acestui an (45% din populație) și 70% din populație până în primul trimestru al anului 2022.” anunță grupul de comunicare al CNCAV.  Vezi întregul comunicat al CNCAV AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel