Dr. Simin Florescu, manager ”Victor Babeș”, SPULBERĂ știrile FALSE despre vaccinarea anti-COVID
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Dr. Simin Florescu, manager ”Victor Babeș”, SPULBERĂ știrile FALSE despre vaccinarea anti-COVID / Foto: Pixabay
Dr. Simin Florescu, manager ”Victor Babeș”, SPULBERĂ știrile FALSE despre vaccinarea anti-COVID / Foto: Pixabay
Dr. Simin Florescu, managerul Spitalului ”Victor Babeș”, a spulberat știrile false despre vaccinarea anti-COVID.

Dr. Simin Florescu, managerul Spitalului ”Victor Babeș”, a spulberat principalele mituri despre vaccinarea anti-COVID.

"1. Vaccinul anti-COVID are efecte secundare periculoase

Există dovezi că nu este așa încă de când s-au efectuat trialurile clinice care au dus la aprobarea acestui vaccin și darea lui în folosință generală și peste tot. Existau aceste dovezi, că altfel acest vaccin nu ajungea în circulație, cu atât mai mult acumularea unui număr foarte mare de pacienți gata vaccinați, cu un număr insignifiant de reacții adverse serioase, ne arată din nou că este extrem de sigură și extrem de eficientă vaccinarea. Asigură o protecție absolut suficientă. Eu aș zice să punem în balanță decesele și complicațiile din cauza bolii versus acele așa-zise reacții adverse după vaccin. Ca oricare altă boală vaccinabilă vom vedea că patologia determinată de boală în sine și de complicațiile din timpul bolii este mult mai importantă decât câteva reacții adverse, și acelea minore sau foarte puține reacții adverse serioase, care apar în general la pacienți care au multiple alte probleme de sănătate. Dacă le punem în balanță, vom vedea că vaccinarea este absolut necesară, recomandată, sigură și eficientă.

2. Vaccinul a fost dezvoltat prea repede, deci nu este sigur

Deja ne-am obișnuit cu aceste remarci și aceste atitudini până acum. Trebuie repetăm din nou că nu a fost dezvoltat foarte repede. Aceste vaccinuri bazate pe ARN mesager sunt studiate de cel puțin 10 ani, poate chiar spre 15 ani, pentru alte tipuri de afecțiuni. Acum s-a găsit locul foarte potrivit pentru ele, pentru această pandemie. Deci nu este nimic nou. Și pe de altă parte, de ce să ne fie frică de ceva super performant, când dacă e să fac o paralelă din astea mai bizară, dacă cineva își ia un telefon super performant se gândește că are cipuri și instalații de urmărire? Dacă ne gândim că este o tehnologie a viitorului, super performantă și eficientă, de ce ar trebui să avem dubii? Nu toți căutăm în momentul în care suntem bolnavi ceva super performant care să ne facă bine. De ce acum avem o atitudine paradoxală? Nu e de înțeles.

3. Vaccinul poate declanșa boala COVID-19

Nu. Răspunsul este nu și punct. Deci clar, nu există dubii și nu mai avem ce comenta la asta. Niciunul dintre vaccinurile folosite nu conține virus natural și niciun fragment din virusul natural. Cele bazate pe tehnica clasică conțin un vector viral, dar care transportă aceleași gene, nu sunt direct ARN-ul mesager. Așa că niciunul dintre vaccinurile existente nu conține derivați sau fragmente din virusul natural.

4. Vaccinul este periculos pentru femeile însărcinate sau pentru cele care vor să facă în viitorul apropiat un copil

Nicidecum. Nu există niciun risc. Deși trialurile asupra femeilor însărcinate încă nu s-au terminat, există chiar recomandări de a fi vaccinate chiar și gravidele pentru că evidențele strânse în ultimul an de la femeile însărcinate care au trecut prin acest vaccin, arată că este sigur și pe lângă beneficiul pentru mamă, care este protejată astfel e o formă severă de boală, și copilul este protejat prin transferul de anticorpi materni. Deci avem o dublă eficiență, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. Așa că nici vorbă despre infertilitate sau probleme în sarcină, nu.

5. Imunitatea obținută după trecerea prin boală e mai durabilă decât cea obținută după vaccinul anti-COVID

Este un nonsens. Ar trebui acelor părinți să le arătăm cum arată o encefalită rujeolică la un copil sănătos înainte, care nu era vaccinat. Poate că atunci s-ar mai răzgândi în privința petrecerilor de infectare intenționată. Cam același lucru se aplică și la infecția cu Sars-Cov-2. Nimeni nu știe ce fel de boală va face, deci nu ai cum să garantezi. Existau la început niște statistici care arătau că tinerii și copiii e posibil să nu facă o formă gravă de boală. A fost valabil o perioadă. Acum nu mai este valabil. Nimeni nu mai știe ce formă de boală va face și de aceea vaccinarea este recomandată tuturor. Imunitatea obținută prin boală, chiar dacă este vorba despre o formă ușoară sau medie, nu ține toată viața. Nu ține nici măcar un an după cum observăm. 

6. Trucul cu moneda. Vaccinul provoacă magnetism

Nici măcar nu cred că trebuie să explicăm. Cum îmi demonstrează cineva că își schimbă polii magnetici? Să îmi arate și mie niște citări bibliografice sau studii care să arate acest lucru, pentru că noi, când vorbim date medicale, avem în spate mii și mii de studii și date medicale care susțin argumentele noastre. Să îmi arate și mie respectivii cu polii și cu cipurile care sunt datele concrete, obiective, controlate, care susțin acest lucru. Dacă există aceste date, poate începem să îi credem, altfel nu.

7. Persoanele alergice nu au voie să se vaccineze

Depinde de tipul de alergie. Este bine să fim mai cu băgare de seamă. În prospectul vaccinurile cu ARN mesager este menționată un tip de alergie foarte rară, dar în general pentru persoanele care au un teren alergic e bine să le avem sub observație mai mult de 15 minute după vaccinare. De regulă îi ținem cam 30 de minute. Dacă este un caz de șoc anafilactic demonstrat, cu internare în trecut, analizăm cu medicul dacă este bine sau nu să facem vaccinul.", a explicat dr. Simin Florescu, managerul Spitalului ”Victor Babeș”, în cadrul dezbaterii online cu tema „Valul 4 al pandemiei COVID-19: impact, amenințări, soluții”, organizată de DCMedia Group.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel