Urmărește emisiunea live
Conflict Guvern - Parlament pe masa CCR. Dragu cere obligarea lui Cîțu de a propune noii miniștri. Termenul limită, depășit
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Anca Dragu
Facebook Anca Dragu
Anca Dragu, preşedintele Senatului, a anunţat că va sesiza CCR pentru un conflict juridic de natură constituţională şi îl acuză pe premierul Florin Cîţu că blochează Parlamentul. În acelaşi timp, aceasta îi cere premierului propunerile de noi miniştri. 

"Am trimis punctul de vedere către CCR cu privire la cererea premierului prin care solicită constatarea unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament. În acest punct de vedere, semnat de mine, în calitate de preşedinte al Senatului, arăt că nu se constituie motive pentru un astfel de conflict. Este, de fapt, un conflict de natură politică, pe care Guvernul îl doreşte transformat în unul de natură constituţională. 

Mai arătăm Curţii că este vorba de o cerere ce nu poate fi admisibilă. Este vorba de o serie de critici legată de depunerea moţiunii de cenzură, care este un instrument juridic constituţional al parlamentarilor, de control asupra activităţii Guvernului. Nu se constituie niciun fel de blocaj al activităţii celor două instituţii, numai un blocaj ar putea sta la baza unui conflict de natură constituţională. Repet, este vorba de un conflict politic, mai degrabă, care se doreşte a fi transformat în unul de natură constituţională", a declarat Anca Dragu. 

Sesizare împotriva lui Cîţu la CCR 

"Pe de altă parte, trimit către CCR un al doilea document. Este o cerere de soluţionare a unui conflict de natură constituţională între Guvern şi Parlament. Solicit instanţei de contencios constituţional să constate acest conflict între Guvern şi Parlament, născut din încălcarea dispoziţiilor constituţionale referitoare la obligativitatea obţinerii acordului Parlamentului în cazul remanierii guvernamentale, obţinută după schimbarea compoziţiei politice a Guvernului. Cer obligarea primului ministru la a formula propuneri de miniştri şi a le înainta Parlamentului, în vederea pronunţării asupra noii compoziţii politice a Guvernului. 

Pe data de 2 septembrie am asistat la demiterea ministrului Stelian Ion, iar pe 7 şi 8 septembrie şi-au dat demisiile celorlalţi miniştri USR-PLUS şi a vicepremierului Dan Barna. Pe 8 septembrie, e o scrisoare a lui Dacian Cioloş şi Dan Barna către premier în care se atrage atenţia asupra schimbării compoziţiei politice la Guvern. Avem prevederile constituţionale, dar şi cele din Codul Administrativ, care cer ca în termen de cinci zile de la vacantarea funcţiilor să se transmită noile propuneri. Prin faptul că premierul nu transmite propunerile, împiedică Parlamentul să îşi dea acordul asupra noi structuri politice a Guvernului. Cum spuneam, pe data de 12 septembrie ar fi trebuit ca premierul să facă aceste propuneri către Parlament", a mai declarat preşedintele Senatului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel