Dumbo, Pisicile aristocrate și Peter Pan, INTERZISE. Disney, DECIZIE radicală: RASISM și batjocură
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Foto: Youtube
Foto: Youtube
Disney a luat o decizie radicală. A interzis pentru copii trei dintre cele mai celebre desene animate.

Platforma de streaming video Disney+, deţinută de compania Walt Disney, a blocat accesul copiilor sub 7 ani la vizionarea unor filme celebre de animaţie, precum "Pisicile aristocrate", "Dumbo" și "Peter Pan", din cauza unor scene considerate a conţine stereotipuri ori prejudecăţi rasiale, scrie Sky News.

Cele trei desene nu mai sunt afişate în secţiunea "Copii" a platformei, dar pot fi accesate de pe un cont de adult, însoţite de un avertisment referitor la "descrieri negative", a precizat compania Disney.

Cum explică Disney această decizie

 

"Acest program include descrieri negative și/ sau tratament necorespunzător aplicat unor persoane sau obiceiuri. Aceste stereotipuri erau greșite atunci și sunt greșite și acum. În loc să înlăturăm acest conţinut, vrem să recunoaștem că el are un impact nociv, să învățăm din acest lucru și să lansăm o dezbatere pentru a crea împreună un viitor mai tolerant", au mai transmis cei de la Disney.

Pisicile Artisocrate, rasiste la adresa persoanelor asiatice

 

Despre "Pisicile Aristocrate" se presupune că ar prezenta "în mod rasist" persoanele asiatice, pentru că la un moment dat, în film, apare o pisică cu "chipul galben", care cântă la pian cu bețișoare chinezești pentru mâncare.

"Pisica este o caricatură rasistă a persoanelor asiatice care afişează trăsături stereotipe exagerate, de genul ochilor oblici şi dantura proeminentă. Pisica are un foarte strident accent englezesc şi o voce care aparţine unui actor alb, în timp ce cântă la pian cu beţişoare chinezeşti", spun cei de la Disney, care adaugă că versurile batjocoresc limba chineză şi tradiţii din Shanghai sau Hong Kong.

Elefănţelul Dumbo, batjocorirea americanilor de culoare. Peter Pan îşi bate joc de amerindieni

Într-o secvență din acest film, Dumbo întâlneşte un grup de ciori pe al cărui lider îl cheamă Jim Crow, un stereotip rasial care reprezintă numele generic al afroamericanului lipsit de inteligenţă care cântă şi dansează, temă preluată în spectacolele în care un alb îşi vopsea faţa şi mâinile pentru a imita un negru.

În plus, în filmul de animaţie Peter Pan, amerindienii sunt şi ei portretizaţi într-o manieră stereotipă care nu reflectă nici diversitatea şi nu reprezintă nici tradiţiile culturale autentice ale acestei populaţii, explică Disney.

„Filmul îi prezintă pe amerindieni vorbind o limbă neinteligibilă. În plus, aceştia sunt deseori numiţi drept "piei-roşii", un termen jignitor”, conform Disney.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel