“Dumnezeu a murit”. Mesaj TULBURĂTOR chiar de la un preot: Se va produce un dezastru
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
De ce trec tinerii pragul Bisericii? Un răspuns vine de la părintele Visarion Alexa.

„La ora actuală, mulți oameni cred că “Dumnezeu a murit”... Dumnezeul Bisericii, mai exact, așa cum ÎL consideră ei.

Cred da, că Biserica ar trebui să facă un efort să-L arate tinerilor pe Dumnezeul Ei: nejustițiar, Tată iubitor, iertător, plin de nesfârșită iubire și cu o dorință extraordinară de a se jertfi pentru noi.

Noi, preoții, ar trebui să fim extrem de atenți la judecata tinerilor noștri.

Tinerii zilelor noastre, deși sunt oameni cosmopoliți, au aceleași probleme și frământări sufletești ca cei de altădat’. De ce trec tinerii pragul Bisericii? Pentru că sunt foarte triști, pentru că ajung într-un punct în care își dau seama că nimic nu-i mai bucură: nici banii, nici călătoriile, nici chiar familia.

Așadar, intră tânărul măcinat de tristețe și de gânduri în prima biserică ce-i iese în cale și, vrând să stea de vorbă cu un preot, să-și deschidă sufletul, nu de puține ori dă peste preotul justițiar, judecător. Nu de puține ori, în loc de înțelegerea lui Dumnezeu, în loc de iertare și iubire, primește “pedepse”. Sigur, preotul poate da canon, poate opri omul de la împărtășanie, însă dacă acestea sunt folosite în spirit justițiar, preotul va pierde lamentabil întâlnirea cu tânărul respectiv, cu sufletul lui.

Scaunul spovedaniei a ajuns, din păcate, scaunul justiției.

Nu, Taina spovedaniei nu e justiție. Acolo este Tatăl. Te duci să te spovedești unui părinte, nu unui avocat, nu unui judecător, nu unui polițist care te va amenda pentru că ai călcat linia continuă.

Dacă preotul și omul- părintele și enoriașul- nu reușesc să facă o simfonie la nivel sufletesc, se va produce un dezastru...și pentru om, și pentru preot, dar și pentru Biserică.

Aceste vremuri pe care le trăim, ar trebui să fie unele de înnoire sufletească pentru noi toți, preoți și mireni. Omul de azi s-a schimbat. Preotul s-a schimbat. Suntem înclinați spre lumea materială, ne dorim vieți bune, ne dorim stabilitate materială, ne dorim ca ai noștri copii să învețe la școli bune, să aibă o viață lipsită de griji. E normal, nu este un lucru rău, însă atunci când confortul material este în prim-planul vieții unui om (al preotului, mai ales), acolo este un eșec colosal.

Din fericire și în mod paradoxal, vin vremuri bune pentru Biserică, să știți.

Bisericii i-a fost întotdeauna bine, când lumea s-a purtat rău cu Ea. Cred că vremurile acestea sunt vremuri fertile din punct de vedere spiritual, dar sunt și vremuri ale cernerii. Vine timpul în care preoții, dacă nu sunt preoți de vocație, ci sunt înclinați spre material, vor pierde radical toată preocuparea lor pentru Biserică și pentru preoție.

Biserica și Societatea sunt două lucruri diferite, însă vocea Bisericii ar trebui să se audă în societate. E important cum. Dacă ea se va auzi de undeva de sus și pe un ton strident, arătând numai și numai greșelile societății, nu o va mai asculta nimeni. Miza noastră, a preoților, a Bisericii, nu este aceea de a condamna societatea și apucăturile, modele ei, ci de a pune în societate ceea ce-i lipsește.

Societatea vorbește despre drepturi, despre toleranță, însă nu vorbește despre iubire. Nu are cum să vorbească societatea despre lucrul acesta, nu e treaba ei. Biserica este instituția Iubirii lui Dumnezeu și tot Ea arată omului sensul și bucuria vieții. Omul trist, omul depresiv, fie a pierdut acest sens, fie nu l-a avut niciodată, însă trebuie să știe că atunci când va păși în Biserică, îl va putea afla...”, a scris Visarion Alexa pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel