După ce au făcut spectacol pe cer în 2020, noii sateliți Starlink nu vor mai putea fi văzuți cu ochiul liber
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursa foto Pixabay
Sursa foto Pixabay
SpaceX urmează să lanseze zeci de mii de sateliți pe orbita Pământului pentru ca planeta să beneficieze de internet de mare viteză și în cele mai izolate locuri. Totuși, sateliții nu vor mai fi strălucitori precum cei care au tranzitat cerul în mai 2019 și în 2020.

Când primele pune luminoase ale sateliților Starlink ai companiei Space X au brăzdat cerul în mai 2019, oamenii de știință și astronomii s-au temut că, în viitor, aceștia pot afecta observarea stelelor și planetelor, afectând din punct de vedere vizual cerul. Totuși, Starlink ar putea deveni invizibili cu ochiul libr, potrivit unei noi analize. 

Sateliților li se vor atașa niște viziere de protecție

Potrivit informațiilor, noii sateliți vor beneficia de niște viziere de protecție, acestea fiind deja adăugate celor mai recenți 415 sateliți lansați de SpaceX. Acestea ar fi diminuat semnificativ poluarea luminoasă pe care sateliții o fac pe cerul nopții. Vizierele se deschid după lansare și blochează lumina soarelui să se reflecte pe cele mai strălucitoare suprafețe ale sateliților.

Aceste „VisorSats”, așa cum SpaceX numește sateliții cu această caracteristică încorporată, au doar 31% din strălucirea celor 540 de sateliți Starlink care au fost deja lansați. Cercetarea, care sa bazat pe 430 de observații ale sateliților care orbitează Pământul, a fost publicată sâmbătă în depozitul deschis ArXiv. Cu toate acestea, această îmbunătățire a vizorului lasă sateliții de aproximativ 2,5 ori mai strălucitori decât obiectivul SpaceX și sunt încă mult prea luminoși pentru ca telescoapele să nu fie afectate și să nu existe poluare luminoasă. 

"Este o victorie, dar nu o victorie completă", a declarat pentru Business Insider Jonathan McDowell, astronom la Centrul pentru Astrofizică de la Harvard și Smithsonian, informează ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel