Eclipsa de Soare de acum 60 de ani vizibilă din România / FOTO
Autor: Ioan-Radu Gava pe 16 feb, 00:03 | Info utile

Eclipsă de Soare de acum 60 de ani / Sursă foto: Pixbay

Pe 15 februarie 1961 a avut loc o eclipsă de soare. Aceasta a fost văzută și de pe teritoriul României.

Acum exact 60 de ani s-a produs o eclipsă totală de Soare, vizibilă și de pe teritoriul României. Umbra Lunii a ajuns în dimineața zilei de 15 februarie 1961 și în zona sudică a țării, eclipsa totală fiind vizibilă la sud de linia Drobeta Turnu-Severin - Pitești - Ploiești - Brăila. Linia de centralitate a ajuns doar puțin în țară, la sud de Alexandria și apoi în sudul Dobrogei, trecând chiar prin Constanța, după cum se poate vedea și pe hartă, informează AstroInfo pe pagina de Facebook.

În București eclipsa a început la 8:43, cu fazele parțiale. Totalitatea a început la ora 9:53 și a durat 2 minute și 10 secunde. Durata maximă a eclipsei pe teritoriul României a fost la Constanța unde totalitatea a durat 2 minute și 38 de secunde. Eclipsa totală a mai fost vizibilă și din Craiova, Slatina, Alexandria, Călărași, Slobozia și Tulcea.

Din câte am aflat, eclipsa totală nu a putut fi observată din România din cauza vremii nefavorabile.

Eclipsa totală a început în Atlantic, nu departe de coasta vestică a Franței și a trecut apoi peste Franța, Italia, Iugoslavia, România, Bulgaria și URSS. Maximul eclipsei s-a produs în URSS, în apropiere de Novocherkassk, la ora 10:19, eclipsa totală durând aici 2 minute și 45 de secunde.

Puteți să vedeți harta eclipsei cu detalii aici: http://xjubier.free.fr/.../TSE_1961_GoogleMapFull.html

Își amintește cineva de această eclipsă?

Info utile Vezi toate articolele
Crossuri parteneri