Economia zonei euro accelerează spre recesiune
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Euro
Euro
Alunecarea zonei euro către o recesiune sub formă de W a accelerat în ianuarie pe fondul măsurilor de lockdown extinse care au dus la închiderea de businessuri, notează Bloomberg.

Indicatorul IHS Markit privind activitatea sectorului privat a scăzut la 47,5, iar serviciile s-au contractat în al doilea cel mai alert ritm din mai. Producătorii, afectaţi mai puţin decât furnizorii de servicii de restricţii, au rămas în mare măsură optimişti cu privire la următoarele 12 luni, deşi se confruntă la rândul lor cu probleme.

„O recesiune sub formă de W pentru economia zonei euro pare din ce în ce mai inevitabilă“, potrivit lui Chris Williamson, economist-şef la IHS Markit. „O oarecare încurajare derivă din faptul că declinul este mai puţin sever decât în primăvara anului trecut, reflectând rezistenţa contină a sectorului manufacturier, cererea în creştere de bunuri exportate“.

Germania, cea mai mare economie a zonei euro, a înregistrat creştere, impulsionată de sectorul său manu­facturier, însă ritmul a fost cel mai slab din luna iulie, când începuse o redresare de pe urma primului val de restricţii. Indicatorul pentru sectorul manufacturier al Franţei s-a menţinut pe creştere, însă indicatorul compozit pentru a doua mare economie a regiunii a scăzut.

„Sectorul privat francez a început noul an cum l-a în­che­iat pe ultimul, restricţiile împotriva COVID-19 deter­mi­nând un nou declin al activităţii de business“, arată Eliot Kerr, economist la IHS Markit, potrivit Financial Times. „Totuşi, există un semn pozitiv în toate aceste date, iar acesta este legat de reluarea creşterii ratei de ocupare a forţei de muncă“, citează Mediafax.

La nivel de bloc, rata de ocupare a forţei de muncă a scăzut pentru a 11-a lună consecutiv

Preşedinta Băncii Centrale Europene Christine Lagarde a admis probabilitatea unui nou declin, arătând că susţinerea monetară şi fiscală trebuie să continue, notează Bloomberg.

Economiştii sunt mai pesimişti cu privire la evoluţia economiei zonei euro din acest an, relevă un sondaj BCE citat de Reuters.

Economia regiunii îşi va reveni probabil în acest an, însă într-un ritm mai lent decât cel anticipat cu doar câteva luni în urmă, înainte de a recupera terenul pierdut în 2022, indică sondajul. Economiştii chestionaţi estimează creşterea zonei euro la 4,4% în acest an, în scădere de la 5,3%, estimare inclusă în ediţia anterioară a studiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel