Economiştii avertizează: Zona euro, pe cale să intre într-o nouă recesiune
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Economia zonei euro, către care se duce cea mai mare parte din exporturile României, a ratat startul anul acesta şi se îndreaptă spre o nouă recesiune, avertizează unele dintre cele mai mari bănci din lume.

Analişti de la bănci precum JPMorgan Chase şi UBS îşi înăspresc prognozele privind economia zonei euro pentru a reflecta noile restricţii de tip lockdown impuse pentru limitarea răspândirii pandemiei de COVID-19 - în unele ţări acestea sunt mai dure decât înainte - şi posibilitatea ca o nouă tulpină de coro­na­virus care face ravagii în Marea Britanie să facă acelaşi lucru şi în Europa Continentală, scrie Bloomberg.

Strategii de la ING spun că riscul este ca PIB-ul zonei euro să se contracte din nou în primul trimestru al acestui an. Pornirea lentă a campaniilor de vaccinare nu ajută la îmbunătăţirea situaţiei, însă, cred specialiştii, economia regiunii ar trebui să înceapă să-şi revină din al doilea trimestru încolo. Poate că de data aceasta definitiv.

Luna decembrie a arătat cât de mare este şocul economic al pandemiei

Luna decembrie a arătat cât de mare este şocul economic produs de noul val de pandemie, cu activitatea economică din zona euro scăzând mai mult decât s-a anticipat, scrie Reuters. Iar în ianuarie situaţia s-a înrăutăţit probabil şi mai mult în condiţiile în care noile restricţii de tip lockdown au lovit dominantul sector al serviciilor, arată un indicator PMI realizat de firma Markit pe baza răspunsurilor date de directorii de achiziţii din companii.

Astfel, primele trei luni ale acestui an ar putea reprezenta al doilea trimestru consecutiv de scădere a economiei, îndeplinindu-se astfel condiţiile unei recesiuni tehnice. Scăderea aminteşte de recesiunea de la începutul anului trecut, deşi s-ar putea să fie mai puţin adâncă decât aceea, şi înseamnă presiuni crescânde pe guvernele îndatorate şi pe Banca Centrală Europeană, al cărei consiliu de politică monetară se va reuni săptămâna viitoare pentru a stabili cum poate furniza şi mai mult ajutor monetar zonei euro. Cu multe afaceri distruse sau în pragul falimentului, cu şomajul în creştere şi cu datoriile guvernamentale la niveluri record, BCE a adus luna trecută noi măsuri de stimulare. Efectul acestora, şi al aşteptărilor că urmează şi altele, este că yieldurile obligaţiunilor statelor din zona euro se duc neabătute în jos. Aceasta înseamnă costuri mai mici de finanţare de pe pieţe pentru guverne, potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel